Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Hållbart käk poppis i festivaltider

Till helgen drar Way out west igång och några dagar senare Göteborgs Kulturkalas. I år satsas det ännu mer än tidigare på hållbar mat, samtal och odlingsaktiviteter.

Det är på matområdet det händer mest spännande saker inom hållbarhetsområdet under årets två stora Göteborgsfestivaler, som båda pågår i mitten av augusti – Way Out West och Göteborgs kulturkalas.

Way out west erbjuder, som tidigare år, en helt vegetarisk och mjölkfri festivalmeny med allt från trendiga bowls till fyrarätters sittning på finkrogen Agrikultur som gästspelar under festivalen under helgen för andra året i rad.

Under de tre festivaldagarna kan deltagarna ta del av musik, men också av filmer och samtal. Way out west meddelar att de i år har med filmer från fler kvinnliga än manliga regissörer. Och syftet med samtal och filmer är att få besökarna att tänka till kring frågor som hållbarhet, hbtq-frågor, veganism och ursprungsfolks rättigheter. I samband med årets festival har de också hbtq-certifierats, genom att personalen har gått en utbildning hos West Pride.

”Vi försöker få hållbarhet att
genomsyra hela kulturkalaset”

På onsdag i nästa vecka börjar Göteborgs Kulturkalas som i år satsar stort på det gröna med att placera ett område med namnet Green corner på den mest centrala festivalplatsen: Bältesspännarparken.

– Vi har försökt lägga det på vår absolut mest centrala festplats så att folk ska hitta dit, säger Filip Eklund, som är evenemangskoordinator för Green corner på Göteborg och Company.

Green Corner är ett samarbete mellan Stadsnära odling på Fastighetskontoret och Greenhack, Göteborgs stads hållbarhetssatsning riktad mot privatpersoners livsstil. Det kommer att finnas mycket grön mat, odling och DIY.

– Vi försöker få hållbarhet att genomsyra hela kulturkalaset, men vi vill samtidigt inte in och peta i kulturen, så det bästa sättet är att påverka genom maten, och hos Green Corner är det extra fokus på miljöbra mat, säger Filip.

Tanken är att skapa ett foum med programpunkter som har koppling till hållbarhet.

– Vi fokuserar på lokal mat, på stadsodling, ekologisk odling och bränslefri matlagning. Dessutom finns det lite om fermentering, maträddning, kompost, svamp och inte minst tång – något som vi ser ett stort intresse kring.

Den intresserade kommer även kunna gå på stadsodlingssafari, guidade turer genom Göteborg eller äta mat från Vägen ut! – Kooperativen, som säljer enbart ekologisk mat.
– Man borde vara där varje dag säger Filip, för det är olika programpunkter varje dag.

Han tillägger att intresset för Green corner verkar stort, men att det kan behöva något år att sätta sig. Folk är inte helt vana vid stadsodling ännu, exempelvis.

En annan satsning Kulturkalaset har är ”kran-märkt vatten”, där de arbetar med vattenstationer runt om på kalaset för att få bort försäljning av vatten på flaska.

Wow talks

Under namnet Wow talks arrangerar Way out west en rad intressanta samtal på festivalområdet. Här är ett axplock:

• ”We stand with Standing Rock”. Nina Gualinga och Sofia Jannok som var på plats under Standing Rock-protesterna I Dakota och berättar om sina uppleverser, men även om vad ursprungsfolk drabbas av även på närmare håll.

• ”Var inte en douche” – om näthat och de som drabbats, med författarna Maria Sveland och Gellert Tamas samt Mina Dennert från organisationen #jagärhär.

• ”Fucking Queer från då till nu”. Är det lättare att vara hbtq i dag? Samtal med bland annat Tasso Staffilides och Alexandra Dahlström.

• ”Det trygga Sverige”. Om folkhemmets förfall med idéhistoriker Sven Eric Liedman och Charlotta von Zweigbergk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV