Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

All infrastruktur på jorden väger nu mer än allt levande

Vart 20:e år, sedan 1900-talets början, har massan för all infrastruktur fördubblats, samtidigt har den totala biomassan minskat.

I år beräknas den sammanlagda vikten av alla fasta konstruktioner – infrastrukturer – överstiga vikten av allt liv på jorden.

Ett forskarteam vid Weizmann institute of science i Israel har räknat ut att den totala massan av all infrastruktur på jorden (antropogena massan) nu är uppe i 1,1 teraton, skriver Forskning och Framsteg.

Studien har publicerats i Nature och enligt forskarteamet växer den totala massan av all infrastruktur på jorden med 30 gigaton varje år. Det innebär att den totala vikten för alla nya föremål som människan producerar under en vecka motsvarar vikten av jordens hela befolkning.

Fortsätter det i samma takt kommer den totala massan av all infrastruktur, eller den antropogena massan, vuxit sig ungefär tre gånger större än den totala biomassan år 2040. (Se infografik här)

Är detta det yttersta beviset för att den nuvarande geologiska tidsperioden Holocen går mot sitt slut och att människans tidsålder, Antropocen, tar vid? – 
Jesper Nyström på Forskning och Framsteg

”The paths of human-made and natural materials, by dry mass, cross sometime around this decade”. Grafik:Weizmann institute of science 

Vid början av förra seklet var massan för all infrastruktur på jorden 35 gigaton (0,035 teraton) och det motsvarar runt 3 procent av vikten av alla levande organismer (totala biomassan) på jorden.

Beräkningarna är baserade på biomassans torrvikt, det vill säga att vattnet som finns i levande organismerna är inte medräknade. Skulle det (våtvikten) tas med i beräkningarna förskjuts brytpunkten ungefär 20 år framåt i tiden.

– Den här studien erbjuder både kvantitativa och symboliska beskrivningar av antropocen. Den pågående ackumuleringen av mänskliga artefakter visar tydligt att det är lönlöst att försöka dölja vårt enorma inflytande över naturen, vi måste ta vårt ansvar, säger Emily Elhacham, till Forskning och Framsteg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV