I Italien är sjukvården just nu under hård press på grund av en andra coronavåg. Men trots att regeringen öppnade upp lagarna redan i mars för vilka som kan söka jobb på de offentliga sjukhusen så finns det flera regioner som utestänger personer med utomeuropeisk bakgrund i sina jobbannonser.
I Italien är det bara EU-medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd och de som har flyktingstatus som har rätt att söka jobb som vårdpersonal i den offentliga sektorn. I ett pandemi-dekret som landet utfärdade i mars utvidgades detta till att även gälla utbildad vårdpersonal från alla länder så länge de har arbetstillstånd i landet.
Men i praktiken är det många regioner i landet om inte följer detta, då de har rätt till ett stort regionalt självbestämmande vad gäller sjukvården. I ett par jobbannonser/rekryteringstävlingar som regionerna Piedmonte och Umbrien publicerade i slutet av november stod det att de akut sökte personal – men enbart italienska medborgare och EU-medborgare kunde söka.
Krav på medborgarskap i rekryteringstävlingar
Efter omfattande kritik om diskriminerande ansökningsprocesser från flera organisationer tog regionerna bort det specifika kravet på bakgrund. Men många kritiker menar att detta är vanligt på flera håll. Kort efter det inträffade publicerades en ny jobbannons i Piedmonte med samma krav på medborgarskap.
”Det verkar som om tillkännagivandet [för migrerande hälsoarbetare] bara är en show. Det är oacceptabelt att olika kriterier tillämpas av olika regionala, ibland lokala hälsovårdsmyndigheter, särskilt i en tid då medicinsk personal är i desperat behov, säger Paola Andrisani, som arbetar på den anti-rasistiska webbsajten Cronache di ordinario razzismo, till Deutche welle.
Organisationen Utländska läkare i Italien, AMSI, har många gånger uppmärksammat problemet och uppskattar att drygt 77 000 utrikesfödda personer jobbar som vårdpersonal i Italien, men bara 10 procent av dem i den offentliga sektorn. Resten jobbar som egenföretagare eller i den privata sektorn.
Olika regioner gör olika tolkningar
Organisationen har vädjat till regeringen och krävt att den tillfälliga lagen som infördes i mars ska tillämpas rikstäckande.
– Tyvärr finns det vissa regioner som ger tolkningar även av politisk och byråkratisk karaktär, medan andra regioner inte tittar på dessa aspekter och direkt kallar oss läkare av utländskt ursprung utan att betona medborgarskapets hinder, säger Foad Aodi, ordförande för AMSI, till Euronews.
Vad som händer när pandemin är över är oklart. Artes Memelli, en 27-årig akutläkare som från början kommer från Albanien och som nu jobbar som ”frilansande” läkare som hyrs ut till sjukhusen, säger till Deutche Welle att hon är glad att det blivit en debatt i medierna kring det här, men att det inte är tillräckligt.
– Det finns fortfarande ingen verklig lag som säger att senare [när nödsituationen är över] kommer utländska läkare med arbetstillstånd i Italien att kunna delta i rekryteringstävlingar för den offentliga sektorn.