En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott begär att riksdagen drar tillbaka sitt förslag om lättnader i jobbkraven för ensamkommande, i den så kallade gymnasielagen. Regeringen avvaktar med svar om de tänker lyda riksdagen.
– Vi har fattat beslut om att regeringen inte bör genomföra förordningsändringen, säger Maria Malmer Stenergard, ordförande (M) i utskottet.
Hon konstaterar att om partierna röstar som de sagt så kommer det finnas en majoritet för att regeringen ska backa, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Igår meddelade Centerpartiet att det tänker lägga ner sina röster i omröstningen om tillkännagivandet.
Borde backa
Men en förordning är en bestämmelse som regeringen själv fattar beslut om, regeringen är inte självklart bunden av vad riksdagen har för åsikt om innehållet.
– Regeringen borde verkligen backa. Jag har noterat att Morgan Johansson har sagt att han avvaktar riksdagen och nu står det ju klart vad riksdagen tycker, säger Maria Malmer om vad hon vet om migrationsministerns hållning till utskottets initiativ.
Hon hänvisar till att konstitutionsutskottet har kritiserat regeringen för att gå vidare med ett beslut i ett annat ärende (som gällde Brommas framtid som flygplats) trots att en majoritet i riksdagen uppmanat den att inte göra det.
Men regeringen väntar, enligt uppgift till TT, med att ge definitivt besked om förordningens framtid till dess att riksdagen har debatterat och fattat beslut om tillkännagivandet. Det väntas ske tidigast den 3 december.
”Vi har respekt för riksdagen och avvaktar riksdagsbeslutet. Vi tar alltså inga beslut i ärendet innan vi vet hur riksdagen ställer sig” meddelar migrationsministern via sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa.
Halverade tiden
Regeringen kom med sitt förslag till förordningsändring i förra veckan och skickade ut förslaget på remiss i fyra dygn. Det innebar att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar ett jobb och visar att de kan försörja sig. Hittills har kravet varit att de ska kunna visa att det är en anställning med minst två års varaktighet. Regeringen föreslår att det ska ändras till ett år, med hänvisning till att pandemin har gjort det svårare att hitta jobb.