Radar · Utrikes

Efter massprotesterna – bönder får gehör i Indien

Till följd av de omfattande protesterna i Indien har regeringen nu bjudit in bönder till samtal.

Indiens regering har bjudit in till samtal med representanter för de hundratusentals bönder som just nu protesterar mot en jordbruksform som nyligen har antagits i landet.

Det var tidigare i höstas som parlamentet antog den jordbruksreform som nu blivit föremål för massprotesterna i Indien. Totalt har hundratusentals av landets bönder slutit samman i sin kritik mot landets regering.

Kritiken omfattas av flera punkter men handlar i stort om att reformen förändrar reglerna kring försäljningen av grödor. Regeringen har pekat på att böndernas valmöjligheter vid försäljning breddas medan bönderna ser en risk med att storföretag tar över marknaden och dumpar priserna.

Protesterna fick global uppmärksamhet i förra veckan i samband med att oroligheter uppstod i delstaten Haryana i nordvästra Indien. Bönder drabbade där samman med polisen, som försökte hindra böndernas protestmarsch mot huvudstaden New Delhi.

Enligt uppgift från flera medier, bland annat Al Jazeera, försökte polisen avbryta marschen med vattenkanoner och tårgas. Demonstranterna svarade då med att kasta sten. Det hela slutade med att bönderna fick fortsätta sin marsch mot huvudstaden.

Inför samtalen med regeringen har bönderna satt ett flertal punkter på agendan, något som Al Jazeera också har rapporterat om. Man kräver bland annat att regeringen ska se över de bestämmelser som avser minimipriserna för olika grödor.

Samtalen är planerade att inledas den här veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV