Startsida - Nyheter

Energi

På gång i Göteborg

Lördag 17 mars

Lilla livet här och där

Pelikanteatern bjuder på föreställning för de allra minsta. Två filurer väntar på att livet ska börja. Eller har det redan börjat? Är det det som händer nu? Lilla livet här och där är en musikalisk, poetisk och rolig föreställning. En lek där en sörja kan bli ett spa och några väskor ett främmande vidunder.

Tid: 11.00–11.45, 17 mars

Plats: Blå stället

Kostnad: Gratis.

Tema: Urbanisering

Våra städer växer ständigt och det påverkar grönytor, biologisk mångfald och vår tillgång till naturen. Hur mycket grönyta behöver vi ha per invånare och var ska den finnas? Hur kan vi behålla våra viktiga pollinatörer och hur mycket plats har vi till odling i staden? Medarrangör är Naturskyddsföreningen.

Tid: 12.00–15.00

Plats: Naturhistoriska museet

Kostnad: Gratis.

J. Henriksson/TT | I morgon, lördag, besöker Grow Gothenburg Lundy bibliotek för att prata om en ny plattform där man kan dela med sig av sina odlingar.

Dela din trädgård, koloni eller odlingslott

Grow mapjam är en plattform där man kan dela sin trädgård, koloni eller odlingslott. Grow Gothenburg berättar hur man har möjlighet att medskapa innehållet genom ett Grow mapjam. Det blir en guidning i hur man själv kan lägga upp sitt eget trädgårds- eller odingsprojekt på plattformen.

Tid: 13.00–15.00, 17 mars

Plats: Lundy bibliotek

Kostnad: Gratis.

Internationell författarscen: Dorit Rabinyan

Författaren Dorit Rabinyan föddes i Israel i en judisk familj som utvandrat från Iran. Rabinyan är känd för sitt bildrika, rörande språk och har tidigare givit ut fyra romaner varav en har översatts till svenska, Våra bröllop. Boken Alla floder flyter mot havet har översatts till sjutton språk världen över.

Tid: 14.00, 17 mars

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Artisten Luísa Sobral är bland annat känd för att ha skrivit landets vinnarlåt i Eurovision song contest 2017. Hon besöker Musikens hus i morgon, lördag.
Foto: Efrem Lukatsky

Frames on women: Luísa Sobral

Frames on women är den femte upplagan av den portugisiska filmfestivalen Frames som tar avstamp i Göteborg med en konsert med den portugisiska artisten Luísa Sobral. Hon har bland annat gjort sig känd som kompositör till Portugals vinnande bidrag i Eurovision song contest, framförd av brodern.

Tid: 19.00, 17 mars

Plats: Musikens hus

Kostnad: 200–250 kronor.

Söndag 18 mars

Katter

Katter är mjuka, spinnande och vilda med klös. Med pyssel, tipspromenad och skoj fokuserar dagen på allt från den minsta lilla kattungen till den största randiga tigern. Barnbibliotekarierna bjuder på sagostunder med de kattigaste böckerna de vet. Dessutom är alla kattgosedjur lite extra välkomna.

Tid: 12.00–15.00, 18 mars

Plats: Kåken

Kostnad: Gratis.

I övermorgon, söndag, fylls Kulturhuset Kåken av kattintresserade barn som vill höra kattsagor, gå på tipspromenad och ta med sitt kattgosedjur.
Foto: Jenny Luks

Måndag 19 mars

Livslångt lärande: Heteronormen

Hur många aspekter av kön finns det? Vad innebär heteronormen? Mötesplats Kulturhus på Karl Gustavsgatan bjuder in till en djupdykning i hur normer kring kön och sexualitet kan förstås. Med Anna Thomasson, utvecklingsledare mänskliga rättigheter i Majorna/Linné och Centrum.

Tid: 13.00–14.15, 19 mars

Plats: Mötesplats Kulturhus

Kostnad: Gratis.

Wonder woman

Innan hon blev Wonder woman var hon krigarprinsessa, tränad för att bli en oövervinnerlig krigsmaskin. När ett flygplan krashar på den gömda ö där hon växt upp, blir hon indragen i de konflikter som rasar ute i världen. Marvels hjälte får nytt liv i den hyllade filmen. För åldern 13–25 år.

Tid: 18.00–21.00, 19 mars

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Kvinnliga krigare och Muralgranskaren

Biblioteket får besök av serietecknaren David Nessle som pratar om Muralgranskaren – Twitterfenomenet med kommenterad märklig medeltidskonst som blivit bok. Stefan Högberg lyfter i sin bok, Kvinnliga krigare, historiska kvinnor och gränsöverskridare, från bondhustrur till härförare.

Tid: 18.00, 19 mars

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Under våren visar Bio Roy Claes Erikssons sex långfilmer och turen har kommit till Den enskilde medborgaren. Den visas på måndag, 19 mars.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den enskilde medborgaren

Skratta och njut av Galenskaparnas och After Shaves klassiska långfilmer – nu digitalt remastrade med bästa tänkbara bild- och ljudkvalitet. Under februari och mars visar Bio Roy Claes Erikssons samtliga sex långfilmer. Den enskilde medborgaren bjuder på träffsäker politisk satir.

Tid: 18.00–20.45, 19 mars

Plats: Bio Roy

Kostnad: 95–115 kronor.

Tisdag 20 mars

Klimatet, kvartalsekonomin och kapitalismen

Samhällsdebattören och tidigare politikern Anders Wijkman berättar om sin bok Come on, som han skrivit tillsammans med Ernst von Weizsäcker. Bokens undertitel är Kapitalismen, kortsiktigheten, befolkningsökningen och förstörelsen av planeten. En namnkunnig panel diskuterar frågorna.

Tid: 18.00–19.30, 20 mars

Plats: Ekocentrum

Kostnad: Gratis.

Göteborg till fots

Einar Hansson är författare till boken Göteborg till fots: trottoarturism och stadssafaris med spårvagn, båt och buss. Einar Hansson berättar om sin bok och vad man kan uppleva i Göteborg, till fots eller med kollektivtrafik. Det kommer att finnas möjlighet att köpa boken.

Tid: 18.00–19.00, 20 mars

Plats: Frölunda kulturhus

Kostnad: Gratis.

Nina Simone står i centrum när dansaren Antoinette Gomis utforskar hennes liv och musik i form av en dansföreställning på Storan på tisdag, 20 mars.
Foto: TT

Antoinette Gomis: Images

Med utgångspunkt i Nina Simones musik utforskar dansaren Antoinette Gomis frågor som ”Hur värderar vi vårt kvinnliga arv? Är vi redo att ge plats för kvinnor med olika hudfärg i våra samhällen?” Antoinette integrerar feminism i sina hiphop-skills och har skapat en ny vokabulär av teckenspråk.

Tid: 19.00, 20 mars

Plats: Stora teatern

Kostnad: 200 kronor.

Onsdag 21 mars

Stalin eller Hitler – fast mellan två stormakter

Under våren fördjupar sig Sjöfartsmuseet i delar av utställningen Min flykt över havet. Denna kväll besöks museet av Evi och Rein Lepik som berättar om sina erfarenheter av flykten från Estland, om hur situationen i Estland och Baltikum såg ut under andra världskriget och varför så många flydde.

Tid: 18.00–19.45, 21 mars

Plats: Sjöfartsmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Staffan Löwstedt/SvD/TT | På onsdag, 21 mars, invaderas Folkteatern av poeter och poesiälskare. Det är Göteborg poetry slam som öppnar scenen för nya och gamla poeter.

Spoken word

Göteborgs poetry slam öppnar scenen för såväl nybörjare som rutinerade poeter. Kvällen utlovar ett brett spektrum av stilar och ämnen: allt ifrån poesi som är för gripande och politisk för att vara stand-up, till poesi som är alltför fyndig och rimmande för att vara brandtal.

Tid: 19.00–21.00, 21 mars

Plats: Folkteatern

Kostnad: Gratis.

Nordiska visskolan

Precis hemkomna från två veckors turnerande i Sverige, Norge, Danmark och Finland bjuder Nordiska visskolan in till turnéfinal på Hängmattan. Det blir en salig blandning av tolkningar av alla möjliga artister, från Säkert till Vysotskij, och så klart en massa egna nyskrivna sånger av eleverna själva.

Tid: 19.00, 21 mars

Plats: Musikens hus

Kostnad: Gratis.

Torsdag 22 mars

Vägen mot den gröna staden

Balansen mellan bevarande och exploatering kan vara svår i moderna städer. Kan staden växa och samtidigt vara en grön stad? Samtalar gör Henrik Waldenström, som arbetar med urban grönska på WWF, och Karin Meyer, miljöutredare på Miljöförvaltningen Göteborgs stad.

Tid: 18.00–19.45, 22 mars

Plats: Naturhistoriska museet

Kostnad: Gratis.

På torsdag, 22 mars, får Nefertiti besök av basisten Linda May Han Oh. Det senaste albumet har fått ett mycket varmt mottagande.
Foto: Shervin Lainez

Linda May Han Oh

Linda May Han Oh är basisten som jobbat med en lång rad stora jazzmusiker. Som kompositör är hon otroligt produktiv med fyra kritikerrosade album i bagaget. Det senaste, Walk against wind, släpptes förra året och har sedan dess blivit hyllat med bland annat 4,5 i betyg i All about jazz.

Tid: 18.00, 22 mars

Plats: Nefertiti

Kostnad: 240 kronor.

Vad händer bakom grannens dörr?

Johanna Hildebrand berättar utifrån sin prosalyriksamling Kärlek-rädsla 1–0 om att leva i en destruktiv relation och om att bryta sig loss. Johanna är bibliotekarie och cellopedagog. Hon debuterade som författare 2017. Anki Marchetti berättar om föreningen Bojens verksamhet.

Tid: 19.00–20.30, 22 mars

Plats: Majornas bibliotek

Kostnad: Gratis.

Norouz: Darya Dadvar

Storan välkomnar till norouzfirande med sångerskan Darya Dadvar. Norouz eller newroz betyder ny dag och infaller på vårdagjämningen. Uppträder gör Darya Dadvar, som är en av Irans mest populära artister, och hon kombinerar traditionella persiska sånger med europeisk klassisk musik.

Tid: 19.00–21.00, 22 mars

Plats: Stora teatern

Kostnad: 295 kronor.

Harriet Löwenhjelm

Våren 2018 är det 100 år sedan poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm dog på Romanäs sanatorium nära Tranås. Pratar gör Mattias Käck, ordförande för Harriet Löwenhjelm-sällskapet.

Tid: 19.00, 22 mars

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Fredag 23 mars

Basinkomst – varken höger eller vänster?

Guy Standing har blivit världsberömd för sina böcker om prekariatet. En av lösningarna i Standings samhällsteori är den omdebatterade idén om basinkomst. Medverkar gör också Ann Ighe.

Tid: 19.00–20.30, 23 mars

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

Vem vinner valet?

Vem vinner valet? är en improviserad föreställning med kärleksfullt hån och råa kärleksförklaringar till de partier som tävlar om väljarnas – publikens – gunst. Fulspel och taktik, allianser och kohandel, kompromisslöshet blandat med svulstig dramatik.

Tid: 19.30–22.00, 23 mars

Plats: 2Lång kvartersscen

Kostnad: 190 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV