Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Kampanjer uppmärksammar våld mot kvinnor på FN-dag

Globen i Stockholm lyste orange för att sätta ljuset på våldet mot kvinnor i samband med internationella dagen mot våld mot kvinnor, Orange day 2018.

”Tänk dig ett samhälle fritt från sexuella övergrepp. Det gör vi.” Så löd en kampanj för att lyfta fram visionen om ett samhälle fritt från sexuellt våld. Den lanserades i veckan i samband med internationella dagen mot våld mot kvinnor, instiftad av FN.

En tredjedel av unga kvinnor har erfarenhet av övergrepp, enligt organisationen Storasyster som står bakom kampanjen med kommunikationsbyrån Det.

31,6 procent av kvinnor i åldern 20-24 år har utsatts för sexualbrott, enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning 2019. Bland män i åldersgruppen uppger 4,3 procent att de har utsatts.

Troligtvis finns också ett stort mörkertal, enligt Storasysters pressmeddelande.

– Genom kampanjen vill vi uppmärksamma och öka kunskapen om sexuella övergrepp samt vilket utbrett samhällsproblem det är. Vi vet att det är ett problem många väljer att blunda för, eftersom det kan vara jobbigt att ta in, säger Cecilia Bödker Pedersen, organisationens generalsekreterare.

Att förövarna nästan uteslutande är män gör detta till ett av de största mansproblemen, enligt Storasyster.

Pandemin ökat utsattheten

På samma tema arrangerade organisationerna Unizon och Män en kampanjvecka med seminarier, däribland ”Rätten att inte bli köpt – mäns våld mot kvinnor” den 24 november.

– Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med och det anmäls i snitt en våldtäkt i timmen, säger Olga Persson, Unizons ordförande.

Enligt henne ökar pandemin kvinnors utsatthet, såväl i hemmen som inom prostitution.

– Corinapandemin utnyttjas av porr- och prostitutionsindustrin. Alla har mer tid att vara online, vilket torskar och förövare känner till och utnyttjar.

Även Per-Anders Sunesson, Sveriges ambassadör mot människohandel, deltog i seminariet. Han lyfte sitt arbete med att lyfta den svenska sexköpslagen, som kriminaliserar köp men inte försäljning av sex.

– Vi vill också motverka att prostitution ses som vilket annat arbete som helst. Jag arbetar från regeringens sida med att redovisa att lagstiftningen har fått en normerade effekt och verkat positivt för jämställdhetsarbetet, säger han.

Enligt honom krävs mer arbete för att ändra mäns normer och mot prostitution.

Krävs förebyggande arbete

Inbjuden var även Jan Jönsson (L), Stockholms socialborgarråd, som pratade om den skola i Botkyrka där han tidigare var rektor.

– Normerna påverkar eleverna från tidig ålder. Redan i årskurs 1 kan de tydligt uttrycka förväntningar utifrån om de är pojke eller flicka, Många pojkar uttrycker att de ska stå upp för sig medan flickor säger att de ska vara duktiga i skolan. Redan där skapas strukturer, som leder vidare till att en del pojkar utvecklar ett förtryckande och våldsamt beteende.

Jan Jönsson säger att Stockholm stad arbetar med olika insatser, som att förenkla för våldsutsatta kvinnor att få bostad, tala med barn om kroppsintegritet samt fortbilda skolpersonal i sex och samlevnad.

– Förebyggande arbete är det som kan få bukt med en del av våldet. Jag tror inte att vi kommer att få uppleva det våldsfria samhället men vi kan komma en bit på vägen.

Orange day

År 1999 instiftade FN:s generalförsamling Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november. 2008 inleddes kampanjen Orange day, där orange står för en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
Våld mot kvinnor sker till exempel i form av sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking och sexuellt våld.
FN (Förenta nationerna) uppskattar att coronapandemins restriktioner har lett till att våld i hemmen världen över har ökat 30 procent.
Källa: UN women Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV