Smittspridningen är som störst bland ungdomar – och myndigheterna kämpar för att nå fram till dem med budskap om social distansering. ”Jag tror att alla vet vad som gäller, det går knappt att undvika. Men jag tror inte folk bryr sig så jättemycket”, säger 17-åriga Hanna Sandström.
Regioner och myndigheter har beskrivit det som svårt att nå ut till unga med information om personligt ansvar för att minska smittspridningen.
De Stockholmsungdomar som TT har pratat med får information bland annat genom nyhetsmedier, föräldrar och skolor.
– Det är genom sociala medier jag har fått reda på det men också genom mina föräldrar. På kvällarna sitter vi uppe och kollar på nyheter om hur restriktionerna kommer ändras och hur Sverige tänker styra det här och kontrollera det, säger Zaniar Ibrahim, 16 år.
– Främst får jag information via nyheter men vi har också fått en hel del information från vår skola och våra lärare, säger 17-åriga Johanna Fröde.
Förutom att följa nyhetsrapporteringen har hon och hennes vänner tidvis även följt presskonferenserna.
– Det var mer i början av pandemin, sen blev det upprepande och tjatigt. Delvis var det jobbigt att kolla, att bara få massa rapporter med dödstal. Men jag försöker ändå kolla för att hålla mig uppdaterad, säger hon.
Flera av ungdomarna tycker att myndigheterna borde fokusera mer på sociala medier.
– Man skulle kunna försöka nå ut till unga exempelvis genom influencers, säger Zaniar Ibrahim.
Han får medhåll av Molli Falk, 17 år.
– Det tror jag når ut mer till unga, säger hon.
Har myndigheterna lyckats nå fram med sina budskap till unga?
– Samhället har gjort ett bra jobb. Det finns en massa affischer med uppmaningar om att tvätta händerna och att följa restriktioner, säger Alfa Teklai, 15 år.
– Det är folket som inte lyssnar så mycket, tillägger han.
Johanna Fröde tror att vissa har tagit till sig informationen mer än andra.
– Det är nog många unga som fortfarande känner att ”det är inte mitt ansvar, det är inte oss det ligger på utan det är mer gamla personer och folk som är i riskgrupp”. Många har kanske inte tagit till sig att det är störst spridning mellan oss unga, jag fick reda på det först i början av veckan, säger hon.
– Man tänker att det inte angår oss för att vi är unga, vi kommer inte att dö. Jag tror inte det är något fel med kommunikationen, säger Hanna Sandström.