Det tillfälliga flyktinglägret på Lesbos skulle bli en tillfällig lösning, lovade de grekiska politikerna efter branden i flyktinglägret Moria. Men att bygga upp permanenta strukturer tar tid och de drygt 7000 flyktingar som fortfarande är kvar kommer att behöva stanna över vintern, under förhållanden som flera menar är värre än Moria.
Den större delen av de över 12 000 flyktingar som behövde lämna Morialägret efter branden den 8 september flyttades till det tillfälliga lägret vid Kara Tepe inte långt därifrån. Och även om flera tusen har flyttats vidare – till fastlandet och till några av de europeiska länder som sade sig villiga att ta emot dem – så bor mer än 7000 fortfarande kvar i lägret.
Greklands vice minister för invandring och asyl, Giorgos Koumoutsakos, sade nyligen att situationen är problematisk.
– Ett nytt läger måste byggas från grunden och överenskommelse har ännu inte nåtts om dess läge. Det är omöjligt att göra en ny toppmodern anläggning klar före nästa sommar, sade han enligt The Guardian.
"Värre än Moria"
Situationen i det tillfälliga lägret har av flera boende beskrivits som ”värre än Moria”, som blev ökänt för dåliga levnadsförhållanden och trångboddhet.
”I Moria hade vi fler anläggningar som vi inte har här. Vi har till exempel inte bad eller rena toaletter”, uppgav en av de boende till Deutche welle, som skrev om situationen i lägret i slutet av september.
Caroline Willemen, fältkoordinator för Läkare utan gränsers svarsteam för covid-19 på Lesbos, sade till tv-kanalen vid samma tillfälle att de var oroliga för den utsatta positionen nära vattnet.
– I solen ser det ut som en trevlig plats där barnen kan bada. Men det är extremt utsatt för [dåligt] väder och när vädret börjar vända och det börjar regna och vinden börjar blåsa kommer människor att ha sina fötter i vattnet.
I början av oktober förverkligades farhågorna då ett regnoväder översvämmade delar av lägret och förstörde 80 av 1100 tält. De grekiska myndigheterna uppgav att de genast började åtgärda problemen och att det är normalt att det uppstår utmaningar i läger som byggts på några dagar.
Stängde mindre flyktingläger trots protester
Men många frivilligorganisationer menar att levnadsförhållandena i det nya lägret är oacceptabla, med brist på mat, ingen tillgång till rinnande vatten och en risk för smittspridning av covid-19, då alltför många ska bo i samma tält.
I slutet av oktober stängde grekisk polis också ett mindre flyktingläger på Lesbos: Pikpa. Detta trots 160 frivilligorganisationers gemensamma protester. Lägret var känt för att fungera bra och hade sedan 2012 gett husrum till tusentals särskilt utsatta flyktingar och migranter som gravida kvinnor, kroniskt sjuka, homosexuella och transsexuella asylsökande, ensamkommande minderåriga och familjer.
Den ideella organisationen Pro asyl twittrade om insatsen och menade att grekiska myndigheter till varje pris försöker ”förstöra denna symbol för mänskligheten. De vill inte att skydd för flyktingar som Pikpa ens ska finnas på de grekiska öarna. De vill att alla ska gå till deras eländiga läger”.