På torsdagen den 8 mars är det den internationella kvinnodagen vilket uppmärksammas på en rad platser runt om i Göteborg. Det är en rörelse med luft under vingarna som både sörjer, reflekterar och firar.
Det är vitt skilda aktiviteter som arrangeras runt om i Göteborg med omnejd under dagarna runt torsdagen. På Världskulturmuseet uppmärksammas Pussy hats-rörelsen i eventet Pusshats, #metoo och framtiden som arrangeras av nätverket Artivist redan på onsdag kväll. Där blir det drop-in-stickning, fika, samtal, sång och världspremiär för dokumentärfilmen Pussyhats och vårt dåliga samvete. I trailern till filmen resonerar två av de kvinnor som engagerat sig i den ”nya” kvinnorörelsen som blossat upp efter att Donald Trump tillträtt som president i USA om svårigheterna att vara aktiv i vissa skeden.
– Jag har nog dåligt samvete för att jag inte gör mer. Men livet är också att jobba, laga mat och ta hand om barn. Ibland är ta hand om sin egen vardag nog, konstaterar en av de aktiva.
Ett annat ämne som behandlas i filmen är tvivlet på vad det egna engagemangets har för påverkan på samhället.
– En sak vi har gemensamt är att vi undrar vad det ger, att vi gör något. Kommer något förändras bara för att vi har rosa mössor på oss? frågar sig en av de aktiva.
Och det blir ännu mer kulturaktiviteter runt om i Göteborg. Kulturhuset Kåken i Kålltorp arrangerar ett quiz om kvinnor i litteraturen. Och på Medborgarkontoret på Vårvädertorget arrangerar stadsdelen Västra Hisingen en kväll med aktiviteter. Där kan man bland annat ta del av dansprojektet ”Tysta hjältinnors disco” där lokala dansgrupper gör en gemensam föreställning tillsammans med bland annat Holländska dansgrupper.
Stadsbiblioteket anordnar en hearing om mäns våld mot kvinnor. Aktörer som arbetar med att förebygga mäns våld mot kvinnor berättar om vad som görs i Göteborg. För den morgonpigge anordnas där även en frukostläsning av novellen ”Rödluvan och vargen” skriven av Emily Nasrallah, både på arabiska och svenska.
Kulturhuset Blå Stället arrangerar en kväll på temat ”feminismens roll i förorten”, med poesi, dans, musik, tal och konst. Leder programmet gör poeten och skådespelaren Segal Mohamed. Där finns även en konstutställning med Aftab Soltani med bäring på kvinnodagen, som kan ses fram till och med den 3 april.
Göteborgs Konstmuseum uppmärksammar kvinnodagen med en guidad visning på temat ”Kvinna, kropp och konst”. Då berättas om hur kvinnors kroppar används och använts på olika sätt inom konsten, exempelvis som symbol eller feministiskt slagträ.
Under kvällen arrangeras även den traditionsenliga demonstrationen med samling på Gustav Adolfs torg klockan 17:30.
– Vi har ett händelserikt år bakom oss. Över hela världen har kvinnor samlat sig för att vittna om sexuella övergrepp. Den maktlöshet som trakasserierna speglar präglar kvinnors vardag på fler sätt. Det handlar om tunga arbetspass ihop med huvudansvar för hemmet som leder till sjukskrivningar. Och om ett pensionssystem som framförallt gör kvinnor till fattigpensionärer samtidigt som riksdagen tjatar om att vi ska arbete längre, skriver arrangörerna.
Demonstrationen arrangeras av 8:e marskommittén Göteborg som betstår av organisationerna Feministisk Aktion, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Irans arbetarkommunistiska parti, Hekmatisterna, Kommunistiska Partiet, Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, Kurdiska kvinnor för integration, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Rättvisepartiet Socialisterna, Ship to Gaza, Socialistiska Partiet, Svenska Kvinnors Vänsterförbund och Vänsterpartiet.