Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Tegnell: Nationella råd för helgdagarna

Folkhälsomyndigheten ser nu över vad för coronaråd som ska gälla över jul- och nyårshelgen.

De lokala coronaråden kommer att avslutas i mitten av december. I stället siktar Folkhälsomyndigheten på att införa nationella skärpta råd över jul- och nyårshelgen.

I dagsläget har alla regioner i Sverige utom en skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen av coronaviruset. I mitten av december ska dock råden avslutas.

– Vår ambition som vi jobbar med är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till den 13 december då vi ska försöka samla oss till någon form av nationella råd under helgerna då det blir mycket resande mellan olika regioner, så då förstår vi att det blir väldigt svårt att förstå exakt vilka råd som gäller, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på myndigheternas pressträff om covid-19.

Förlängs i Uppsala och Skåne

När de nationella råden kommer att presenteras är dock oklart.

Uppsala och Skåne var först ut i Sverige med att få skärpta coronaråd på grund av den ökade smittspridningen och nu förlängs råden till den 13 december. Under måndagen infördes skärpta allmänna råd även i Gävleborg och Västernorrland.

Det innebär att endast en region i Sverige i nuläget inte omfattas av skärpta coronaråd – Jämtland Härjedalen. Folkhälsomyndigheten har inte beslutat om skärpta råd för Blekinge, men där har man regionalt skärpt coronaråden.

I Västerbotten skärper regionen även rekommendationerna för familjer där någon i hushållet testats positivt för coronaviruset. Skärpningen innebär att alla i familjen, även barn, ska stanna hemma, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Grundregeln är att man ska vara hemma sju dagar från det att den som är sjuk provtogs. Vi kommunicerar nu ut det här successivt i våra nätverk i kommuner, skolor och verksamheter, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, till tidningen.

Bromsa smittspridningen

Syftet med skärpningen är främst att bromsa smittspridningen i regionen.

– Efter övervägande har vi tyckt att det kan bli en tydlighet att alla i familjen är hemma och att det skapar mindre oro och mindre osäkerhet ute i verksamheterna. Men huvudsakligen handlar det om att det ska kunna bromsa den allmänna smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Att även friska barn ska stanna hemma om de bor med någon konstaterad coronasmittad går emot Folkhälsomyndighetens råd. Statsepidemiolog Anders Tegnell har dock ingen åsikt om den bedömning man gör i Västerbotten, säger han.

– Vi har ett regionalt och kommunalt självstyre i Sverige, och man måste hela tiden utifrån sin egen situation kunna utveckla de råd vi lagt i botten.

Men ni vill att friska barn ska gå till skolan även om det finns coronasmitta i hushållet – varför?

– För vi tycker att det är bra och viktigt för barn att komma till skolan, framför allt, men även till förskolan och andra verksamheter, eftersom det är viktigt för deras utveckling. Och deras del i smittspridningen är allmänt väldigt liten, säger Anders Tegnell.

Fakta: FHM:s skärpta allmänna råd

1. Undvik att resa med kollektivtrafiken eller andra allmänna färdmedel, till exempel buss och tunnelbana.
2. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen.
3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre.
4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.
6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer.
7. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.
Folkhälsomyndigheten utfärdar i samverkan med lokala aktörer ett eller flera av dessa råd beroende på hur situationen ser ut i varje region.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV