Matbutikerna kryllar av växtbaserade korvar. I ett korvtest som Syre genomförde tidigare i år, blev likriktningen tydlig. Men i ett gammalt sockerbruk i Roma på Gotland, produceras korvar av helt annan karaktär. Det här är tredje delen i en artikelserie om svenska veganprodukter.
Glöm bleka hot dogs med snabbmakaroner. Petter Bendelins korvar är totalt väsensskilda. I rader hänger hantverksproducerade vegankorvar proppfulla med svenskodlade, ekologiska råvaror. Skinnen är algbaserade och själva fyllningen består i huvudsak av linser och quinoa.
På en marknad dominerad av giganter som Orkla och ICA, står företaget Växtchark faktiskt pall i korvdisken. Petter Bendelin berättar att på Stora Coop i Visby säljer hans korvar bättre än självaste Beyond meat – ett företag där investerare pumpat in miljoner dollar.
– Jag ser det inte riktigt som konkurrens. Det är ju jättepositivt att växtbaserat växt så mycket. Jag tänker att alla får plats och jag kanske har en annan typ av kundgrupp. Det är också positivt att man funderar mer på vad de här produkterna innehåller och vad man använder för råvaror. Jag har något unikt att komma med och det är bra att det finns mat i olika prisklasser, säger Petter Bendelin.
Populär på restauranger
Han har sysslat med köttchark i flera år, men har alltid haft ett intresse för växtbaserat, så steget till att starta Växtchark var inte särskilt långt. Han har levererat veganska korvar till bland andra Rosendals trädgård och Fotografiska i Stockholm.
Som gotlänning boende på fastlandet, hittade Petter Bendelin tillbaka till ön när korveriet tidigare i år fick möjlighet att flytta in i det nedlagda sockerbruket i Roma. Sedan dess har korvarna letat sig in på olika restauranger på Gotland och blivit så pass efterfrågade att kroggästerna åkt till gårdsbutiken för att köpa mer, gärna kilovis. Han tror att det är en fördel att han har erfarenhet av konventionella charkprodukter.
– Jag har själv varit vegan tidigare men jag äter kött nu. Det gör väl kanske att jag får en annan ingång till hur jag jobbar med växtbaserade produkter. Dels handlar det om tekniska kunskaper och dels om att jag jobbat med kött tidigare. Jag försöker inte härma kött. Det är kul att jobba med andra värden, att överföra mina kunskaper till det växtbaserade och att det sker hantverksmässigt, säger han.
Vilka parametrar har varit viktiga för dig när du startade Växtchark?
– När det gäller själva produkten så är smak så klart viktigt. Sedan försöker jag hålla mig så lokal som möjligt, med gotländskt odlade linser. Quinoan kommer från Skåne, för den odlas inte på Gotland ännu. Det hade annars varit drömmen. Jag har direktkontakt med odlarna och har bra kontroll hela vägen.
Tillverkar egen tempeh
I sortimentet finns framför allt Växtchorizo och Växtwurst samt en burgare. Men ibland blir det specialbeställningar från restauranger, till exempel en thailändsk Sai Oua med åkerbönor, vit quinoa, ingefära, galangal, citrongräs, alger och vitlök. Eller saffranskorvar på bondbönor, quinoa, saffran och vitt vin. Och en julkorv baserad på tempeh, quinoa, potatis och svamp. Tempehn gör han helt själv.
– Det är bra om man får lägga ner sin själ i produkterna. Till exempel kan det skilja sig mycket i smak beroende på var och hur quinoan växte. Det är sådant som driver mig, kärleken till hantverket. Jag tror det återspeglas i smakerna, säger Petter Bendelin.
Vad har du för framtidsplaner med Växtchark?
– Jag vill gärna att Växtchark ska handla om mer än bara korvar. Jag vill ha en bredd. Mycket är i sin linda fortfarande, men min tanke är att det ska komma lite olika produkter, bland annat kallskuret. Nu har jag en distributör i Stockholm som även kommer jobba på att komma ut i butiker. Det blir nog ganska snart. Det finns också en restaurang i Göteborg som är intresserad.
Nämn tre ledord som beskriver Växtchark!
– Lokalt, hantverksbetonat, smakrikt.