107 miljoner djur, mer än 10 per person, slaktades i Sverige förra året. Det är en miljon fler än året innan. Däremot minskar mängden mjölk och ägg.
Procentuellt ökade antalet dödade får och lamm mest – fyra procent fler under 2017. Djurrättsalliansens Malin Gustafsson är upprörd.
– Det är svårt att greppa hur många enskilda individer det handlar om. Vi som arbetar med att dokumentera djurfabriker och slakterier vet att djuren behandlas som produkter utan känslor, säger hon.
Nyligen tog sig Djurrättsalliansen in på en grisuppfödning och filmade grisarnas tillvaro.
– Det är rader av box efter box. Miljön är så extremt livlös, smutsig och trång. Stanken och ljudnivån är enorm, säger Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansens långsiktiga mål är att all djuruppfödning för livsmedelsproduktion ska upphöra och ser det som positivt att mängden ägg och mjölk som leverades till handeln gick ner något under fjolåret.
– Allt fler människor tar ett medvetet beslut och veganism blir vanligare, säger Malin Gustafsson.