Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Svårt för yazidier att återvända till Sinjar

Bram Janssen/AP/TT | Kurdiska styrkor under kampen mot IS i Sinjar 2015.

Människorna i Sinjar har inte bara fallit offer för brutala IS-extremister – utan också för politiskt maktspel. Staden är en symbol för de utmaningar som Iraks regering står inför, när fokus flyttas från IS till försöken att återupprätta stabilitet i landet.

Sommaren 2014 flydde tusentals människor för sina liv när IS gick till attack mot Sinjar i norra Irak. Extremisterna våldtog, mördade och förslavade yazidier – i en våldskampanj som FN har beskrivit som ett folkmord. Över 3 000 yazidier dödades.

Sedan dess har IS territoriella drömmar grusats. Men även om striderna har klingat av finns ingen politisk och ekonomisk återhämtning i Sinjar, som liksom resten av Irak har drabbats av det dysfunktionella styre som har blivit synonymt med landet efter Saddam Husseins fall.

En rad krafter har under årens lopp försökt att utnyttja det maktvakuum som uppstod 2003: den irakiska staten, IS, regeringen i irakiska Kurdistan, grupper kopplade till den kurdiska PKK-gerillan och shiamiliser.

Innan IS-anfallet bodde omkring 400 000 människor i Sinjar, de flesta yazidier eller sunniaraber. I december förra året hade bara 15 procent återvänt hem, enligt humanitära uppskattningar som nyhetsbyrån Reuters rapporterade om. De flesta bor i läger i kurdiska områden.

Det var styrkor kopplade till partiet KDP samt PKK-gerillan som körde bort IS 2015, men spänningarna mellan dessa kurdiska grupperingar stoppade yazidiernas hemkomst, enligt International Crisis Group (ICG).

Rivalerna styrde olika delar av Sinjar innan Bagdad – efter irakiska Kurdistans omstridda folkomröstning om självständighet – inledde en offensiv i oktober 2017. Då drevs kurderna ut av irakiska säkerhetsstyrkor och den Iranstödda shiamilisen Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF), efter grönt ljus från premiärminister Haider al-Abadi, Teheran och Ankara. Stadens distriktsråd och förvaltningsavdelningar flydde till irakiska Kurdistan och ett administrativt vakuum uppstod.

”Främmande styrkor bedriver sina krig på yazidiskt land. Sinjarbergen tillhör inte längre oss, utan har förvandlats till en ruta på det schackbräde där dessa utmanar varandra. Yazidierna kommer inte att kunna återvända hem på ytterligare tio år”, säger en yazidisk aktivist till ICG.

I stället för att sätta i gång med återuppbyggnad och skapa ett fungerande styre har PMF:s kontroll av staden inneburit ytterligare splittring för de redan hårt prövade yazidierna, enligt ICG som varnar för att Sinjar kommer att fortsätta att hamna i kläm så länge som centralstyret är svagt.

Haider al-Abadi har som uttalad ambition att den federala regeringen ska ta kontroll över hela Irak. Det försvåras avsevärt av den dysfunktionella statsapparaten, som tyngs av korrupta politiska partier. Och ju längre Bagdad lämnar Sinjar vind för våg – desto större blir de negativa konsekvenserna, skriver ICG.

”Den mest genomförbara vägen framåt för Bagdad skulle vara att utnyttja vad dess rival, KDP, har byggt upp under det senaste årtiondet: en lokal administrativ elit som kan få sitta vid makten fram till valet i maj 2018”, står det i rapporten.

Premiärministern får också rådet att utnyttja den uppmärksamhet som tragedin i Sinjar har rönt i omvärlden och därmed mobilisera stöd för återuppbyggnaden i området.

”Det skulle komma yazidierna till gagn och visa att det irakiska ledarskapet inte bara är redo att vinna kriget mot IS, utan också att bygga upp Irak genom att skydda och återförena sina olika befolkningsgrupper.”

Fakta: Tusentals utnyttjades av IS

• Staden Sinjar ligger omkring fem mil från Iraks gräns mot Syrien, precis söder om Dahuk i irakiska Kurdistan och tolv mil väster om Mosul. Området ingår i de så kallade omtvistade områdena, som officiellt står under Bagdads kontroll men som de irakiska kurderna i Erbil gör anspråk på.

• I Sinjar bor många människor från folkgruppen yazidier, vilka den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) ser som kättare. IS intog Sinjar i augusti i 2014. Många av invånarna försökte fly upp på det närliggande Sinjarberget, där de ringades in av extremisterna. Tusentals yazidier dödades och omkring 6 000 tillfångatogs och utnyttjades.

• 2015 inleddes en offensiv för att driva bort extremisterna från Sinjar. I samband med minröjning har det upptäckts ett flertal massgravar i området. Och fortfarande saknas många av de yazidier som fördes bort av IS.

Källa: BBC, International Crisis Group.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV