Demokraten Joe Biden har gått om president Donald Trump i den för valet viktiga delstaten Pennsylvania. I Georgia räknas rösterna om då marginalen mellan de två är minimal.
Senaste valsiffrorna visar att Biden leder med 49,5procent mot Trumps 49,4 i Pennsylvania. Biden har därmed fördel i kapplöpningen mot Vita huset.
Biden ledde med 9 033 röster i delstaten omkring klockan 17.30, enligt mediebolaget CNN.
Pennsylvania med sina 20 elektorsröster kan avgöra valet. Enligt beräkningar från AP och Fox News har Biden redan 264 elektorsröster, sedan man anser att Demokraternas presidentkandidat segrat i Arizona.
Övriga mediebolag har beräknat att Biden har 253 säkrade elektorsröster. Det krävs 270 elektorsröster för att bli USA:s näste president.
I delstaten Georgia, traditionellt ett starkt republikanskt fäste, där Trump länge ledde men där Biden knappat in, förklarar delstatsministern att rösterna ska räknas om. I den senaste beräkningen hade både Biden och Trump 49,4 procent av rösterna. 1 585 röster skiljde dem åt enligt CNN.
Georgias myndigheter tror att en omräkning ska kunna vara klar under november månad. Delstaten har 16 elektorsröster.
Trumps kampanj svarar på de senaste uppgifterna:
”Valet är inte över”, heter det i ett uttalande.
Osäkert i Arizona
I Arizona med sina 11 elektorsröster minskade avståndet på fredagen till Trumps fördel. Där skiljer omkring 44 000 röster och Bidens ledning har krympt till 1,4 procentenheter. Omkring 90 procent av rösterna hade räknats vid 17:30-tiden på fredagen.
President Donald Trump fortsätter att hävda att svängningarna i rösträkningen tyder på valfusk och att Demokraterna försöker att ”stjäla” valet från honom.
– Om man räknar de giltiga rösterna så vinner jag enkelt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, så kan de försöka att stjäla valet från oss, sade han under ett framträdande i Vita huset på torsdagskvällen.
Enligt presidenten har ”falska” opinionsundersökningar genomförts inför valet för att lura republikanska väljare att stanna hemma i stället för att gå och rösta.
Donald Trump lade fram flera konspirationsteorier om vad han påstår är valfusk – utan att presentera några bevis. Han lämnade sedan presskonferensen utan att svara på frågor. På fredagen meddelade Trumpkampanjen att en särskild jourtelefon upprättats för att ta emot samtal om misstänkta röstningsbedrägerier; ett helt rum i Trumpkampanjens högkvarter i Arlington, Virginia, rapporterar CNN.
Republikansk kritik
Inifrån det republikanska fästet har presidentens senaste uttalanden mötts av osedvanligt lite medhåll. Den tidigare republikanske senatorn Rick Santorum säger till CNN att Trumps påståenden riskerar att elda på oroligheter.
– Ingen vald republikan kommer att ställa sig bakom det uttalandet, säger han och konstaterar att det inte finns några bevis på omfattande röstfusk för närvarande.
”En sittande president som underminerar vår politiska process och ifrågasätter legaliteten hos oräkneliga amerikanska röster, utan bevis, är inte bara farlig och felaktig – det underminerar hela den grund som detta land byggdes på”, skriver republikanen Will Hurd, som representerar Texas i representanthuset, på Twitter.
Den republikanska senatorn Lindsey Graham i South Carolina och representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy är två av det fåtal republikaner som ställt sig bakom presidentens senaste uttalanden, enligt CNN.
"Gå i krig"
TV-bolagen ABC, CBS och NBC bröt sina sändningar från presskonferensen, till följd av presidentens ogrundade anklagelser.
I Fox News sändning uttrycker man också att det är högst oklart att Trumpsidan skulle ha några bevis på missförhållanden i valet.
Trumps son och namne Donald Trump höll en stund senare ett upprört tal till anhängare, och kom med anklagelser om röstfusk.
”Det bästa för USA:s framtid är för Donald Trump att gå ut i totalt krig över det här valet för att avslöja alla bedrägerier, fusk, döda/inte längre boende i delstaten-röster, som har pågått allt för länge”, skriver han på Twitter.