Startsida - Nyheter

Nyheter

Ekologiska kaffeodlingar på framväxt i Jamaica

Nyplockade kaffebönor.

Kaffe är den näst största handelsråvaran i världen. I Jamaica odlas några av världens mest exklusiva kaffebönor ‒ och nu växer intresset för ekologisk odling.

Dorienne Rowan-Campbell, internationell utvecklingskonsult och tv-journalist, började odla ekologiskt kaffe för nästan 30 år sedan längs en brant sluttning i västra Portland i nordöstra Jamaica vid bergskedjan Blue Mountains.

Området är känt för sitt exklusiva kaffe. I dag är Dorienne Rowan-Campbell en av odlarna bakom en av världens dyraste kaffesort ‒ Jamaica Blue Mountain ‒ som är känd för sin unika smak.

När hennes far odlade kaffe förr använde han mycket bekämpningsmedel för att hålla skadedjur och sjukdomar borta, och olika gödningsmedel.

– Alla sa att jag skulle behöva en behållare på 100 – 200 liter för att blanda bekämpningsmedel. Jag tänkte ‒ nej inte jag, säger Dorienne Rowan-Campbell som tidigare arbetat på Samväldets kontor i London som chef för ett program om kvinnor och utveckling.

Kaffet skyddas av insekter och fåglar

Hon hade väldigt lite kunskap om ekologiskt jordbruk men hon och hennes man och några anställda på gården Rowan’s Royale utbildades i ekologiska odlingstekniker. År 2002 uppfyllde de alla krav och kunde bli certifierade som ekologisk producent av Ceres, Certification of Environmental Standards.

Varje år granskar Ceres verksamheten och undersöker bland annat hur mycket fåglar som finns på platsen ‒ eftersom det säger något om den ekologiska balansen.

En studie som gjordes 2006 av Humbolt-universitetet i Berlin och Västindiens universitet visade att även om Dorienne Rowan-Campbell hade den minsta kaffeodlingen i området så fanns det mer fåglar och en större variation av fåglar på platsen. Dessutom var förekomsten av ett vanligt skadedjur lägre än på andra gårdar i området.

– Jag som odlar ekologiskt måste arbeta med naturen eftersom vi inte använder några kemikalier. Jag har insekter och fåglar och de äter mer än 50 procent av alla skadedjur så mitt kaffe skyddas på ett naturligt sätt, säger hon och förklarar att hon använder kompost på sin kaffeodling.

Sjukdomen kafferost har drabbat många odlingar i Centralamerika, Sydamerika och Karibien den senaste tiden.

– En del använder extremt starka kemikalier för att skydda plantorna. Jag använder en blandning av vitlök och vatten och det fungerar bra. Jag sprider kunskapen till andra odlare, säger Dorienne Rowan-Campbell.

Utbildar andra i ekologisk odling

Omkring fyra tusen kaffebönder odlar Jamaica Blue Mountain. I år hoppas Dorienne Rowan-Campbell kunna skörda fyra ton kaffe och den färdiga produkten säljs i USA, Europa och Asien.

Kaffeträden är känsliga för temperaturförändringar och kan bara växa på särskilda platser i tropikerna. Forskning visar att klimatförändringarna kommer leda till att de områden där kaffe kan odlas kommer att minska med uppåt 88 procent fram till 2050. Därför är det viktigt att odlare får möjlighet att anpassa sig till klimatförändringarna och att de kan använda tekniker som växelbruk.

Dorienne Rowan-Campbell säger att tack vare de ekologiska metoderna har jordskred och markerosion kunnat förhindras.

Hon arbetar nu som certifierad inspektör och utbildar även andra i ekologisk odling. Hon är också involverad i arbetet med att ta fram en standard för ekologisk kaffeproduktion i Karibien.

Några av utmaningarna som ekologiska kaffebönder ställs inför är bristfälliga regelsystem och de höga kostnader som det innebär att bli certifierad.

Dorienne Rowan-Campbell säger att hon inte har några planer på att utöka verksamheten. Hon ville hålla verksamheten liten, effektiv, lönsam och exportera kaffe av hög kvalitet.

– Jag är noggrann. Jag vill bara ha mogna bär och skörda lite i taget. När allt kommer omkring handlar det inte om någon stor inkomst, men om hållbar produktion och ett högkvalitativt kaffe.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV