Kvinnor som tillhör världens ursprungsbefolkningar är ofta de som först och hårdast drabbas av klimatförändringarnas effekter. Men de går även ofta främst i arbetet för att skydda miljön.
Nyligen hölls ett möte i New York, organiserat av organisationen Women’s earth and climate action network, Wecan, där kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningar i olika delar av världen möttes för att diskutera klimatförändringars effekter – och vad som kan göras för att motverka dessa.
– Vi vill visa upp kvinnors ledarskap och deras krav på handling, säger Wecans ordförande Osprey Orielle Lake.
En av deltagarna vid mötet var Lucy Mulenkei, som arbetar med hållbarhetsfrågor tillsammans med ursprungsbefolkningar i Kenya. Hon påpekar att det är kvinnorna inom den gruppen som drabbas hårdast av det förändrade klimatet.
– Vi har upplevt långvariga torkor. Det leder till mer arbete för kvinnorna eftersom det är deras uppgift att hämta vatten, och de tvingas att gå längre sträckor, säger Lucy Mulenkei till IPS.
USA står ensamt bakom nästan 20 procent av världens samlade koldioxidutsläpp.
– Allt som sker långt borta påverkar oss på plats, säger Lucy Mulenkei.
Men även på amerikansk mark påverkas ursprungsbefolkningar av stora satsningar.
– Du kan inte föreställa dig hur mycket som förändrades på grund av oljan, säger Kandi Mossett, med hänvisning till upptäckten av oljefyndigheter i den amerikanska delstaten North Dakota.
– Luften har blivit förorenad, vattentäkterna förstörda, säger Kandi Mossett som tillhör ursprungsbefolkningen och är engagerad i miljöorganisationen Indigenous environmental network.
Även när satsningar på förnybara energikällor lanseras kan ursprungsbefolkningar bli drabbade, utan att först ge sitt medgivande. I Kenya har detta skett vid satsningar på vindkraft på marker som traditionellt tillhör ursprungsbefolkningarna, enligt Lucy Mulenkei. Hon menar att sådana satsningar bara blir lyckosamma om de bygger på ursprungsbefolkningarnas delaktighet.