Centerpartiet öppnar för att släppa kravet på att genomföra las-utredningens förslag – och istället bygga en ny lagstiftning på den uppgörelse mellan parterna som LO sa nej till på fredagen. Liberalerna å sin sida håller fast att las-utredningen ska genomföras om inte parterna kommer överens, men är samtidigt beredda att ge dem mer tid att förhandla.
Vilka regler som ska gälla vid uppsägningar är fortfarande en öppen fråga efter att LO:s styrelse i fredags sa nej till en uppgörelse med Svensk näringsliv och tjänstemannafacken i PTK. Efter att PTK och Svenskt näringsliv sagt sig överväga att sluta avtal på egen hand – utan LO – öppnar Centerpartiet för att låta deras överenskommelse bli grunden för en ny lagstiftning.
Centerpartiets Martin Ådahl ger LO skulden för att det inte blev någon överenskommelse mellan de tre parterna på arbetsmarknaden. Samtidigt ser han alltså en möjlighet att släppa på kravet att den statliga las-utredningen ska genomföras även om inte de tre parterna gör upp.
– Vi har hela tiden velat att parterna ska komma överens. Nu är vi i ett läge där två av tre parter tog det här ansvaret. Då måste vi fundera lite, sa Martin Ådahl i Svt:s Agenda på söndagskvällen.
Sjöstedt: "Förstår varför LO sa nej"
Vänsterpartiet som hotat med att fälla regeringen om las-utredningens förslag blir verklighet har inte kommenterat Centerpartiets nya linje. Däremot har partiledaren Jonas Sjöstedt uttryckt stöd för LO:s val att förkasta den överenskommelse som låg på bordet i fredags. Hur partiet skulle ställa sig till en lagstiftning som bygger på en uppgörelse som Svenskt näringsliv och PTK står bakom är därför osäkert.
– Jag förstår varför LO sa nej. Om man tittar på förslagen skulle det bli väldigt lätt att säga upp någon som säger ifrån mot orättvisor på jobbet eller som blir gravid, sa Jonas Sjöstedt till Svt:s Helgstudion på lördagen.
Klart är att Vänsterpartiet skulle riskera en svekdebatt om man accepterade förändringar i anställningsskyddet i linje med det som Svenskt näringsliv och PTK är överens om. Tobias Baudin, ordförande för det största LO-förbundet Kommunal ville i söndagens Agenda inte säga vilket han föredrar av las-utredningens förslag och den uppgörelse mellan parterna som LO förkastade.
– När vi tittar på förhandlingsresultatet kontra utredningen kan vi tyvärr inte säga vilket som är bättre. Det är pest eller kolera, sa Tobias Baudin.
Las-utredningen föreslår att arbetsgivare får göra fem undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar. I förslaget LO sa nej till begränsas undantagen till tre. Däremot går parternas förslag i vissa avseenden längre när det gäller uppsägningar på grund av personliga skäl. I deras förslag ersätts begreppet ”saklig grund av personliga skäl” med ”sakliga skäl”. Det innebär exempelvis att samarbetssvårigheter blir en godtagbar orsak för uppsägning.
I las-utredningen föreslås att det inte längre ska vara möjligt att ogiltigförklara uppsägningar från mindre arbetsgivare i efterhand. Oavsett arbetsplatsens storlek ska arbetstagare inte längre få lön under tiden en tvist pågår om en uppsägning.
L: Parterna kan få mer tid
Liberalerna har nu en till synes hårdare linje i las-frågan än Centerpartiet. Partiledaren Nyamko Sabuni avfärdade i helgen intern kritik från hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink om att partiet bundit sig för hårt vid att las-utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kommer överens.
– Det finns en stor majoritet i vårt parti för att januariavtalet ska hållas och genomföras. Är det så att det inte kan genomföras i sin helhet finns det också en majoritet för att samarbetet då inte längre finns kvar, sa Nyamko Sabuni till Sveriges radio.
Däremot öppnade L-ledaren för att ge parterna mer tid att komma överens.
– Lagrådsremiss väntas lämnas någon gång under våren för att lagen ska kunna bli verklighet under 2021. Senast 1 januari 2022 ska vi ha en ny arbetsrätt på plats. Det är den tiden de har.
I onsdags berättade Syre om att flera politiker i Liberalerna uppfattar att partiledningen letar efter anledningar att lämna januarisamarbetet med regeringen och att las-frågan kan erbjuda en sådan möjlighet.