Zoom · Analys

USA-valet närmar sig – kan Trump överraska?

Donald Trumps håller tal för pubik trots att han nyss varit svårt sjuk i corona.

Det amerikanska presidentvalet närmar sig snabbt och opinionsundersökningarna pekar mot en förlust för Donald Trump. Det gjorde de också inför förra valet som han trots allt vann, påminner Jerker Jansson som ändå tror att Biden vinner i ett val som inte alls liknar det förra.

Donald Trump har efter att ha vunnit en rätt förvånande seger över Demokraternas Hillary Clinton inte lyckats med särskilt mycket annat än att skärpa de kulturella och politiska motsättningarna i USA. Han har snackat mycket och rivit upp och förstört en hel del, men de spår som han kommer att lämna efter sig som politiker är snart utplånade. Det är som kulturell ikon, en karikatyr av kapitalismens guldgosse, rabulist och troligtvis i slutändan som kriminell han kommer att minnas. Han borde ha kunnat göra mycket, mycket mer, vilket kanske liberaler ska vara tacksamma för. Samma egenskaper hos Trump som fick honom vald gjorde också honom mindre politiskt farlig än han kunde ha varit. Hans frispråkighet och brutala tydlighet eldar hans fans, men gör att han ständigt hamnar i konflikter med människor.

Inte ens alla hans anhängare gillar honom. Karlen är mer än lovligt hatad. Det är den avgörande kraften bakom vad jag ser som vägen till en seger för Joe Biden i det kommande presidentvalet. Om inte något dramatiskt händer. Opinionssiffrorna har legat förvånansvärt stabila sedan Demokraterna utsåg sin kandidat. Joe Biden har långsamt utökat en trygg ledning på nationell nivå och med tiden har han också erövrat majoriteter i traditionellt republikanska delstater och i ”swingstates”, ungefär svängstater – delstater som växlat mellan Demokraterna och Republikaner genom åren.

Inte politiken som bestämmer längre

Enskilda politiska frågor har mindre betydelse just nu. Många demokrater är rädda för att ta ut segern i förskott efter att ha överskattat Hillary Clintons möjligheter 2016. Men förutsättningarna är radikalt annorlunda i år. Hennes opinionssiffror var visserligen också höga tidvis men gick upp och ned och landade till slut någonstans nära de 3 procent fler röster hon fick i valet. Hon förlorade inte på grund av för få röster utan på grund av elektorssystemet som gynnade Trump.

Biden leder nu med en så pass stor marginal att han redan kan räkna in tillräckligt med elektorer för att vinna även om man räknar med största möjliga utfall av den statistiska felmarginalen. Det talas mycket om att stater som Florida och Texas med ett stort antal elektorer är viktiga, men just nu kan Biden förlora båda dessa och ändå bli president.

På ett plan är det hela alltså enkelt. På ett verkligt, sunt plan. Men amerikansk politik har inte befunnit sig där på några år. Landets politiska ledning befinner sig i kris. Presidenten beter sig oberäkneligt och trots att många försökt göra något åt det har inte tillräckligt många ännu fattat hur långt gången den krisen är. Landets politiska system är hotat. Federationen, republiken, unionen är hotad.

Amerikanska flaggan vajar utanför landets högsta domstol som skakas av en politisk konflikt om tillsättningen av en domare som ska ersätta rättighetsförkämpen Ruth Bader Ginsburgh
Amerikanska flaggan vajar utanför landets högsta domstol som skakas av en politisk konflikt om tillsättningen av en domare som ska ersätta rättighetsförkämpen Ruth Bader Ginsburgh. Foto: Jonas Ekströmer.

Allt är möjligt om än inte troligt

Hittills har det gått ungefär som det borde. På gott och ont. Alla hade väl känslan att det inte skulle bli nåt av riksrättsförhandlingarna. Trumps hantering av både pandemin och protesterna mot rasism i landet har varit ungefär som vi kunde ha väntat oss. Det var inte förvånande att han blev sjuk själv, eller att han snabbt som katten påstod sig vara frisk igen. Det finns något mycket banalt och förutsägbart i en auktoritär despot som den amerikanska presidenten. Ändå lyckas han att förvåna.

Trump verkar i grunden vara oförmögen att göra långtgående planer som håller. Han är av typen som sysslar hela tiden med att försöka ordna upp det som gick snett nyss. Hans bristande impulskontroll och avsaknad av empatisk förmåga gör att han ständigt hamnar i kontroverser och skapar problem som han sedan misslyckas med att reda upp och försöker skyla över med skandalösa uttalanden som sin tur leder till nya problem.

Valet går både att förutspå och inte. Om allt fortsätter som det borde, i den vanliga verkligheten för vanligt folk, vinner Biden med tydlig marginal. Trump blir sur och försöker trassla med domstolar och exekutiva ordrar, men ger upp, avgår innan hans tid är ute och låter nuvarande vicepresident Pence ta över och benåda honom. Kanske blir till slut Nancy Pelosi president när Pence också ger upp.

I den där galna Trump-världen kan vad som helst hända. Han har ingen som helst chans att vinna med ärligt spel som det är nu. Det vet hans motståndare, hans allierade och han själv. Inga politiska utspel eller argument kan rubba balansen, ens stoppa Bidens ökning. Inga löften kan locka över någon längre. Varje nytt misstag skapar nya motståndare. Folk har ruttnat på honom.

Med andra ord räcker det inte med någon form av utspel eller ideologisk trollkonst längre. För att behålla makten behöver Trump antingen en rejält fet skandal kring Biden eller Harris eller en direkt attack på demokratin, någon form av statskupp. Det skulle vara högst osannolikt, så pass stark är den amerikanska demokratin, å andra sidan är det den kalibern på överraskning som krävs för att Trump ska sitta kvar.

Demokratisk förnyelse

I väntan på att det där dramatiska antagligen inte sker finns det andra spännande apekter av valet. Till en början är det sannolikt att senaten får en demokratisk majoritet om Biden vinner. Just nu har de bara majoritet i representanthuset. På senare tid har allt fler progressiva politiker tagit plats i kongressen och med det här valet verkar de kunna bli fler. Många dominerande mitteninriktade politiker är i en ålder då det börjar bli dags att gå i pension och underifrån trycker människor med mer vänsterliberala åsikter på.

BLM-protesterna har lett till ett nyvaknat politiskt intresse och engagemang vilket antagligen kommer att leda till att det kommer många nya krafter kommer att väljas på lokal nivå, men också rutinerade proffspolitiker utmanas på rätt hög nivå.

I praktiken är det valår varannat år sett över hela landet och valen sker omlott så det är hela tiden någon som ska väljas någonstans. Ute i delstaterna är det en del guvernörer som ska väljas och det väljs representanter till delstaternas kongresser och domstolar bland annat. Man passar också på att genomföra folkomröstningar på många ställen.

I Kalifornien genomför en uppmärksammad omröstning om en lag som intstiftades så sent som i januari i år och som bland annat tvingar gigföretag att ta arbetsgivaransvar. Efter en miljardkampanj har en grupp sådana företag lyckats pressa fram en folkomröstning om lagen. I andra delstater folkomröstas det om marijuana. Vissa delstater, som Arizona, Montana, New Jersey, och South Dakota vill legalisera också vanligt bruk, andra nöjer sig med att att rösta om medicinskt bruk.

USA står inför ett politiskt vägval. Antingen stagnerar landet och kryper in i ett reaktionärt mörker eller så går man en demokratisk vår till mötes. Det är som inför 1960-talet. Spänningarna finns där. Lösningarna också. Ett oundvikligt generationsskifte kommer att göra att det blir svårt för det bestående att hålla emot någon längre tid. Men även om Trumps generation är på väg ut ur historien dör inte den konservativa rörelsen i USA. Snart nog är den på banan igen, med ett nytt affischnamn, med nya lockrop.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV