DEBATT Bland det mest oroande inför USA-valet (liksom fyra år till med Trump) är det sätt på vilket han sänker tröskeln för användning av olika typer av våld och även krig. Till och med i tv-debatter och inrikespolitiskt. Detta eskalerar nu för fullt.
Hans tal om att inte frivilligt avgå vid en valförlust backas nämligen upp, mycket handfast. De återkommande demonstrationerna och kravallerna, nu senast omkring fallet Breonna Taylor i Kentucky, följer ett alltmer bekant mönster. Först stöd till civila vita galningar med automatvapen (en tillrest 17-åring dödade 2 personer i Kenosha, Wisconsin), sedan stor förödelse och kaos.
En annan variant är skumma Homeland security-insatser i till exempel Portland, också för att skapa ett kaos som sedan ska ”redas upp”. Detta sker då med hjälp av tungt beväpnade polisstyrkor och Nationalgardet, som i Kenosha. De skickades in efter kravallerna för att ”rädda” staden, något som presidenten kan ta åt sig äran av. Som grädde på moset reste Trump själv till Kenosha för en ”photo op” och i förväg arrangerade tv-framträdanden, bland annat med en affärsidkare. Denne visade sig i efterhand INTE vara aktuell ägare till den nedbrända affären i fråga och dessutom känd Trump-supporter.
Tyska Der Spiegel intervjuade nyligen några ledare för de beväpnade privatarméer som väntas höja våldsnivån ytterligare ju närmare valet kommer. En av dem, republikanen Eric Parker, kandiderar för en plats i delstaten Idahos senat och kommenderar samtidigt 2 500 man, som övar regelbundet och, som det heter, står beredd vid naturkatastrofer. ”Men också inför nödsituationer orsakade av människor.”
En liknande enhet, Kenosha guard, var med som en aktiv part när husen brann i Kenosha. En annan aktör är Loren Culp i västliga delstaten Washington. Han är polischefen som vägrar implementera resultatet av en folkomröstning 2018: minimiåldern för innehav av halvautomatiska gevär höjs från 18 till 21 år. Culp: ”Polisen måste skydda medborgarnas rättigheter även om det går emot lagen.” Han vill nu bli delstatens republikanske guvernör. Det han säger ligger nära vad Eric Parker säger motiverar hans trupp. ”Vad som är en milis står i delstaten Idahos grundlag.”
Ett mycket intressant ställningstagande med tanke på andra tillägget i USA:s grundlag, det om rätten att bära vapen. Vad som hittills har varit ett ”vänsterargument” i sammanhanget – att tillägget INTE handlar om individers rätt till vapen, utan om en delstats rätt att med vapenmakt resa sig mot en förtryckande centralregering – är nu snubblande nära att bli ett högerargument för Trumps (milis)anhängare efter 3 november: Försvara president Trump med vapen i hand!
Eller som Trump själv uttryckte det inför riksrättsprocessen mot honom (citerande baptistpastorn Robert Jeffress): ”Om Demokraterna lyckas frånta presidenten hans ämbete kan det leda till en inbördeskrigsliknande situation, ur vilken nationen aldrig kommer att återhämta sig.”
Och utrikespolitiken? Man kan läsa i Winston Churchills bok Steg för steg 1936–39, en serie artiklar denne skrev om utvecklingen som ledde till andra världskriget. Där framgår hur Hitler stegvis gick ur alla fördrag som slutits efter första världskriget samt bröt mot dem ett efter ett. Från att ha lämnat Nationernas förbund (dåtidens FN) 1933 via inmarschen i Rhenlandet 1936 till annekteringen av Tjeckoslovakien 1938. Med flera.
Trump gör i princip samma sak. Det omedelbart farligaste är kanske inte det övergivna Parisavtalet, utan alla avtal som har att göra med begränsning av kärnvapen. Därav följer att både USA och Ryssland (med flera) nu moderniserar och upprustar sina atomvapen för fulla muggar. Vapen brukar vanligen vara till för att användas – som kanske framgår av det ovan sagda.