Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Metoo tar Danmark med storm – sprider sig

Morten Østergaard meddelade sin avgång i förra veckan efter att ha erkänt att han tagit på en partikamrats lår för tio år sedan.

2017, när metoo-rörelsen spred sig som en löpeld över världen var det förhållandevis tyst i Danmark. Men nu, tre år senare, sköljer vågen över landet med upprop mot sexism från tusentals personer i olika branscher.

Metoo-uppropen som startade i USA under hösten 2017 spred sig snabbt till andra länder och kvinnor världen över från olika branscher och yrkesgrupper gick samman och vittnade om sexuella trakasserier och sexuellt våld.

I Sverige fick rörelsen ett stort genomslag,  men i grannlandet Danmark såg det annorlunda ut. Där dominerades debatten i stället av begrepp som “häxjakt” och de kvinnor som klev fram med sina vittnesmål fick inte alls lika stor uppmärksamhet som i Sverige. Enligt en studie från Göteborgs universitet fick Metoo fyra gånger så mycket utrymme i de största svenska tidningarna jämfört med de danska.

– Framför allt blev det väldigt mycket debatt om en häxjakt på män, även om i stort sett inga danska kända män blev uthängda med anklagelser. Det var främst kulturmän som förde fram detta, och en del kvinnor, vilket gjorde debatten väldigt svår att gå in i. Det kom inte att handla om trakasserier eller övergrepp mot kvinnor, säger Drude Dahlerup, dansk-svensk professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Från vittnesmål i TV till högsta politiska nivån

Men nu, tre år efter att vågen sköljde genom världen, händer något i Danmark, som kan komma att bli landets ”andra” Metoo-våg. Det började i slutet av augusti, när en populär dansk programledare, Sofie Linde, under sitt tal i en humorgala i tv tittade in i kameran och berättade om hur hon som nyanställd 18-åring vid DR (tidigare Danmarks radio),  blev hotad med att få sin karriär förstörd om hon inte gav en “tv-topp” oralsex.

Sofie Linde backades snart upp av tusentals andra kvinnor inom mediebranschen som utsatts för eller bevittnat liknande trakasserier och fler branscher följde efter.

Metoo tog även den danska politiken med storm då 322 kvinnor, aktiva inom dansk politik på olika nivåer och olika partier, skrev under en debattartikel i tidningen Politiken. 79 av dem berättade om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det kan vara allt från en klapp på rumpan till våldtäkter och våldtäktsförsök, säger den danske politiker Lea Frieberg från Socialdemokratiet, till SVT.

Avgick som partiledare

I förra veckan skakades den danska politiken hårt då Morten Østergaard, partiledare för socialliberala partiet Radikale Venstre, lämnade sin post efter att ha erkänt att han lagt handen på en partikamrats lår mot hennes vilja för tio år sedan.

– Det var mina händer som hon tog bort från sitt lår för nästan tio år sedan, sade Morten Østergaard, efter ett flera timmar långt internt krismöte i Radikale Venstre.

Uppropen har även backats upp av Danmarks statsminister Mette Frederiksen i en inlägg på Facebook i september.

”Jag stöttar er! Jag antar att det är ganska enkelt. Sexuella trakasserier är fel. Det är uttryck för en kultur som många av oss vill förkasta. Det är inte kompatibelt med det samhälle vi vill ha. Jag stöttar alla kvinnor som reser sig upp nu. Även de männen som ger sitt stöd. Jag stöttar er som kommer fram och berättar om era egna erfarenheter. Ni som har haft samma erfarenheter och inte vill berätta om dem”, skrev hon bland annat.

Sprider sig till fler branscher

Metoo fortsätter att skölja över landet och sprider sig till allt fler branscher. I dag skrev över 600 skådisar, producenter och regissörer under upprop mot sexism inom den danska filmindustrin, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV