Jorden var varmare förra månaden än under någon annan septembermånad globalt. Temperaturerna i år är så här långt hack i häl med dem som registrerades 2016 – det varmaste uppmätta året någonsin hittills, enligt EU:s klimatforskningscenter Copernicus.
Tre månader av 2020 har uppnått rekordvarma temperaturer globalt. Det handlar om januari, maj och nu senast september, enligt data från EU:s observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet, Copernicus.
– Det är för närvarande liten skillnad mellan 2020 och 2016, säger Copernicus seniorforskare Freja Vambourg.
2016 bidrog väderfenomenet El Niño till att driva upp temperaturerna.
Det globala genomsnittet för september var 0,05 grader varmare än förra årets september – som var den varmaste som då hade uppmätts.
Temperaturerna var långt över genomsnittet i många regioner världen över, till exempel utanför norra Sibiriens kust, i Mellanöstern och i delar av Sydamerika och Australien.
Sett ur ett 12-månadersperspektiv var planeten till och med september nästan 1,3 grader varmare jämfört med förindustriell tid.
2015 beslutade världsledare i Paris om ett nytt klimatavtal. Länderna enades om att hålla den globala temperaturökningen ”väl under” 2 grader Celsius, men helst under 1,5 grader.