Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Svart hål eller kaos kan få fysikpris

I dag offentliggörs årets Nobelpris i fysik.

I dag presenteras årets Nobelpris i fysik. Bland förhandstipsen finns det spektakulära fotografiet av ett svart hål, galaxbildningar, kaosberäkningar och kvantdatorer.

Förra året belönades forskning om universums utveckling, mörk materia och exoplaneter. Kanske hamnar priset ute i rymden även i år. Det amerikanska fysikinstitutets tidning Inside Science gissar att Nobelkommittén väljer att belöna forskare som i april förra året presenterade världens första fotografi av ett svart hål.

I så fall går det ungefär lika snabbt från bedrift till belöning som när upptäckten av gravitationsvågor fick Nobelpris, år 2017. Denna omskakande upptäckt offentliggjordes i februari 2016 – att hela vår planet och alla vi som bor här just hade dragits ut och sedan pressats ihop smula på grund av en rejäl krock mellan två svarta hål drygt en miljard ljusår bort.

"Största nytta"

Men i normala fall brukar det krävas längre tid för forskningsresultat att mogna till Nobelpris, eftersom det kan ta tid att förstå att de faktiskt ”hafva gjort menskligheten den största nytta”, som Alfred Nobel skrev i sitt testamente. I så fall skulle årets fysikpris kunna handla om forskning som banar väg för kvantdatorer. Det fältet belönades i och för sig 2012, men enligt Inside Science har området vuxit så kraftigt sedan dess att det finns plats för ytterligare ett pris, på samma sätt som exempelvis olika spår inom immunologin har belönats flera gånger.

Osäkert in i det sista

Ska man i stället lyssna på det internationella analysföretaget Clarivate, som grundar sina gissningar på hur ofta vetenskapliga arbeten citeras av andra forskare, skulle det kunna vara forskning om ickelinjära system och kaos som belönas, eller bildningen av galaxer.

Men än så länge är det ingen som vet. Just nu finns bara ett förslag från Nobelkommittén, som under förmiddagen ska klubbas slutgiltigt av de övriga ledamöterna i Kungliga vetenskapsakademien, innan det presenteras för resten av världen strax före lunch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV