I morgon onsdag startar fem dagar av feministiskt forum, på nätet och i ABF-huset i Stockholm. Det blir en nystart, då forumet lades ner år 2015. ”Återuppståndelsen” är årets passande tema, och kanske behövs det mer än någonsin just nu.
– När vi nu ser en rådande högerpopulism på frammarsch som hotar gamla segrar för jämställdhet känns det väldigt bra att kunna presentera återuppståndelsen av Feministiskt Forum, säger Julia Björne, projektledare för feministiskt forum.
Det blir en återuppståndelse i dubbel bemärkelse, för forumet var tänkt att äga rum redan i mars.
– Vi är väldigt glada att det äntligen blir av. I våras kunde vi inte ställa om till ett digitalt event med så kort varsel, säger Antonia Simon, projektledare för feministiskt forum.
Nu kommer däremot alla samtal att livesändas på facebook, vilket ger möjlighet till en ännu större publik. Men några av programpunkterna kommer också att ske på plats i ABF-huset, med max 50 deltagare per samtal och med all hänsyn till de pandemirestriktioner som finns.
Klimat, antirasism och byggbranschen är några fokus
På programmet finns en rad aktuella ämnen med feministisk ingång. Klimat, anti-rasism, pensionsfrågor, arbetsrelaterade frågor och hbtq-frågor. Delta kommer bland annat organisationerna Sveriges genusforskarförbund, Afrosvenskarnas Riksorganisation, Sveriges Kvinnolobby, MÄN och Jordens Vänner att göra.
– Vi vill erbjuda en plattform där olika frågor och feministiska debatter kan diskuteras, analyseras och lyftas. Det är dags att mötas och mobilisera oss igen, säger Antonia Simon.
Forumet har i år fått tre nya samarbetspartner: RFSU, RFSL och Byggnads Stockholm-Gotland. Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland menar att Byggnads behöver ta ett större kliv i jämställdhetsfrågan.
– Kvinnor lämnar byggbranschen då de upplever kränkande särbehandling och otrygghet på byggarbetsplatsen. Det är oacceptabelt. Vårt fackliga arbete utgår från den grundläggande synen om allas lika värde och rätt, säger han i ett pressmeddelande.
I år kommer forumet att vara hela fem dagar, mellan den 7 och den 11 oktober. Invigningen blir på onsdag klockan 17.30 och då kommer forumets konferencier, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, samt nätverket DÖTTRAR för Internationell Solidaritet att framföra ett feministiskt performance.
Antonia Simon tror att en plattform där man kan jobba med feministiska problemformuleringar och diskutera olika ståndpunkter är viktigt idag.
– Programmet visar tydligt att feminism och den feministiska debatten omfattar så många olika frågor och ämnen. Vi som står bakom forumet vill främja den feministiska organiseringen samt sprida kunskap och debatt, säger hon.