I Egypten växer befolkningens missnöje över regeringens och president al-Sisis misslyckade politik, korruption och ökande fattigdom. Protesterna växer och i fredags hade totalt mer än 400 personer fängslats av säkerhetsstyrkorna.
Protesterna mot president al-Sisis regering växer i Egypten. Korruptionsanklagelser, systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, stigande priser och det faktum att två tredjedelar av Egyptens befolkning lever i fattigdom. Demonstrationerna har framförallt genomförts på landsbygden runt om i landet och i mindre städer. Detta på grund av att det varit så stark närvaro av säkerhetsstyrkor i stora städer som huvudstaden Kairo, i Alexandria och Suez, rapporterar Middle East Monitor.
Protesterna har fått namnet ”galabiya-upproren”, uppkallade efter den långa och traditionella rock som många egyptier klär sig i. Särskilt vanligt är plagget på landsbygden och många av demonstranterna har haft det på sig – något som synts i de videor som spridit sig på sociala medier.
Över 400 demonstranter hade totalt fängslats i fredags, enligt Middle East Monitor. Många av de som protesterat och fängslats har anklagats för att tillhöra terrorgrupper eller sprida falska nyheter. Al-Sisis anhängare hävdar å sin sida att många av de som nu protesterar är medlemmar i Muslimska brödraskapet. I fredags intensifierades protesterna och demonstranterna möttes av tårgas och brutalitet från säkerhetsstyrkorna och skott avfyrades. En 25-årig man, Sami Wagdy Bashir, dödades i Giza, ett område strax utanför centrala Kairo. Tre andra demonstranter dödades samma kväll i Al-Jiza.
– Trots fredliga demonstrationer dödade inrikesministeriet tre demonstranter i Al-Jiza, sa Mohamed Ali, en egyptisk visselblåsare som lever i exil i Spanien. Mohamed Ali anklagade 2019 al-Sisis regering för bland annat korruption och läckte videor som styrkte anklagelserna – medan folket blir allt fattigare förskingrar landets makthavare pengarna.
Egypten skakades även av demonstrationer i fjol, delvis som följd av det material som Mohamed Ali läckte. De protester som nu pågår markerar ett år sedan de föregående, då över 4000 människor ska ha fängslats enligt Amnesty International. Människorättsorganisationen kallade det för ett av de ”värsta tillslagen” i modern historia. Många av de som fängslades i fjol sitter fortfarande frihetsberövade. Flera människorättsgrupper kräver att de ska friges.