Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Dålig koll på bomullen hos H&M

Upp emot hälften av alla H&Ms kläder tillverkade i Indien kan bestå av bomull som förgiftar naturen, torkar ut floderna och gör barn till slavar skriver Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur efter att ha granskat landets bomullsproduktion.

Endast fem procent av Indiens jordbruksmark används till att odla bomull. Ändå står produktionen för 55 procent av alla pesticider i landet.

Kemiföretaget Monsanto monopoliserade försäljningen av genmanipulerade bomullsfrön i Indien för femton år och i början behövde bönderna inte bespruta buskarna, men efter att bomullsmasken vant sig vid den nya busken har de börjat angripa bomulls­kapslarna igen.

De senaste åren har kraven från konsumenterna ökat och de som odlar ekologisk bomull kan ta mer betalt. Problemet är bara att de ekologiska buskarna ger en tredjedel så mycket bomull.

Andra problem med bomullen är att det är den gröda som slukar mest vatten och att det är vanligt att barn arbetar på fälten.

Sveriges Natur besökte sju fält i Indien och fann barnarbetare på samtliga. Granskningen visar att det svenska klädföretaget H&M inte kan garantera att barnarbetare inte förekommer. Bara drygt hälften av företagets bomull från Indien är spårbar.

Enligt uppgift från H&M var 33 procent av den bomull som användes i Indien förra året ekologisk och ytterligare 25 procent BCI-märkt. All bomull därutöver saknade bolaget kontroll över.

– Att arbeta för spårbarhet är en viktig grundförutsättning för att kunna tackla problem som detta, säger Ida Ståhlnacke från H&M till Sveriges Natur.

H&M har satt upp som mål att all deras bomull ska vara ekologisk eller återvunnen samt spårbar till 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV