Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Brott mot mänskliga rättigheter fortsätter trots ny regering i Burundi

Burundis nya president Evariste Ndayishimiye vid sin installationsceremoni i juni i år.

Avrättningar utan rättegång, tortyr och sexuellt våld. Respekten för de mänskliga rättigheterna har inte blivit bättre sedan den nya regeringen i Burundi tillträdde i juni. Det konstaterar en ny rapport från FN. Undersökningskommissionen rekommenderar nu att genast fria tillfångatagna människorättsförsvarare.

FN:s undersökningskommission för Burundi ser inga positiva tecken sedan den nya presidenten Evariste Ndayishimiye tillträdde i juni.

”Under de senaste veckorna har dödandet fortsatt, det har fortsatt att ske godtyckliga arresteringar och det har fortsatt att ske försvinnanden,” sade Francoise Hampson, en av medlemmarna i kommissionen, på en presskonferens.

Situationen för mänskliga rättigheter har försämrats drastiskt sedan år 2015, då den sittande presidenten meddelade att han skulle inleda en tredje mandatperiod, i strid med landets konstitution. Efter omfattande protester och ett misslyckat kuppförsök möttes all opposition och kritik med hårda tag. Human Rights Watch beskriver bland annat dödande, försvinnanden, godtyckliga arresteringar och tortyr av de som fängslats.

I samband med utvecklingen bildades FN:s undersökningskommission för Burundi, för att undersöka och rapportera om utvecklingen. Den 23 september ska de officiellt lämna över en ny rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men redan nu berättar medlemmarna att det inte finns tecken på  att förbättringar har skett efter regeringsskiftet.

Finns kopplingar till förra regeringen

Tvärtom beskriver de en situation där viktiga positioner i den nya regeringen getts till personer som har kopplingar till den tidigare regeringen och som begått brott mot mänskliga rättigheter. Även uttalanden som gjorts av regeringen ger ”mer anledning till oro och varning än till löften”.

Human Rights Watch skriver i ett uttalande att president Ndayishimiye uttryckt sig nedsättande om mänskliga rättighetsförsvarare, visselblåsare, politiska dissidenter, hbtq-personer och de som allmänt uppfattas kritisera regeringen.

Även det styrande partiets ungdomsgren, Imbonerakure, oroar. De fungerar i praktiken som säkerhetsvakter i många landsbyggdsområden, förklarade kommissionen på presskonferensen. De förklarade också att unga under 18 år är extra utsatta måltavlor. ”De rekryteras med våld till det regerande partiets ungdomsliga, Imbonerakure, andra gånger skadas de när andra familjemedlemmar är de verkliga måltavlorna.”

Uppmanas fria politiska fångar

Bland kommissionärernas rekommendationer fanns bland annat en uppmaning till regeringen att omedelbart fria rättighetsförsvarare tillsammans med journalister och politiska fångar.

Kommissionens mandat börjar nu närma sig sitt slut, men flera människorättsorganisationer har skrivit ett brev till FN och uppmanat dem att förlänga det mandat som kommissionen har att granska landet. ” Tills Ndayishimiye visar en vilja att översätta löften till handling bör kommissionen fortsätta sitt arbete”, skriver Human Rights Watch i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV