Radar · Utrikes

Assange kämpar mot utlämning – försvaras av Vietnam-visselblåsare

Wikileaksgrundaren Julian Assange anklagas  i USA för spioneri och riskerar ett hårt straff ifall han utlämnas dit.

Wikileaks-grundaren Julian Assange kommer inte få en rättvis rättegång i USA. Det hävdade visselblåsaren Daniel Ellsberg i en brittisk domstol som ska ta ställning till om Assange ska utlämnas.

Julian Assange misstänks i USA för spioneri till följd av de stora mängder hemliga dokument som Wikileaks publicerat. 90 000 dokument från Nato avslöjade bland annat hur hundratals civila dödsoffer hemlighållits av amerikansk militär.

Under onsdagen vittnade den amerikanska visselblåsaren Daniel Ellsberg i den brittiska domstol som ska avgöra ifall Assange ska utlämnas till USA, rapporterar The Guardian. Ellsberg sa inför rätten att Assange genom läckorna agerat för allmänhetens bästa och varnade för att en amerikansk domstol inte skulle ge honom en rättvis rättegång.

Daniel Ellsberg är mannen bakom de så kallade Pentagonpappren som bidrog till att den amerikanska folkopinionen vände sig mot kriget i Vietnam. Ellsberg arbetade som krigsanalytiker och kom över dokument som visade att den amerikanska regeringen under lång tid förstått att kriget inte skulle kunna vinnas. När New York Times publicerade uppgifterna slog de ner som en bomb.

Anklagad för våldtäkt i Sverige

Ellsberg sa inför rätten att Wikileaks läckor avslöjade hur amerikanska myndigheter misslett allmänheten om krigen i Irak och Afganistan på samma sätt som Pentagonpappren visat var fallet under Vietnamnkriget. Ellsberg nämnde särskilt den läckta video som visade amerikanska attackhelikoptrar döda dussintals människor i Bagdad 2007, däribland två journalister på nyhetsbyrån Reuters.

– Jag blev väldigt glad när den amerikanska allmänheten fick se verkligheten bakom våra krig, sa Daniel Ellsberg enligt The Guardian.

De rättsliga turerna kring Julian Assange har varit många och snåriga. Efter att ha häktats i sin frånvaro för våldtäkt i Sverige greps han av brittisk polis i december 2010. Brittisk domstol slog fast att han skulle utlämnas till Sverige, men innan det verkställdes hann Ecuador ge Asange politisk asyl. Efter att Ecuador dragit tillbaka hans asyl greps Assange återigen av brittisk polis våren 2019.

Utredningen av svenska våldtäktsanklagelserna pågick i nio år men lades ned i november 2019 med hänvisning att brott inte kan styrkas. Och nu ska alltså en brittisk domstol ta ställning till om han ska utlämnas till USA. Assange riskerar upp mot 170 år i fängelse för 18 åtalspunkter som handlar om spioneri eller dataintrång. I februari samlades 500 personer, till stöd för Assange och bland annat Noam Chomsky har kritiserat journalistkåren för att fokusera för lite på den journalistiska gärning som Wikileaks  och därmed anses ha stått för.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV