Terrängbränderna på USA:s västkust är så kraftiga att röken har spridit sig över norra Europa. ”Omfattningen och storleken på dessa bränder ligger på en mycket högre nivå än under något år sedan studierna inleddes 2003”, säger Mark Parrington vid Europeiska satellitprogrammet Copernicus.
Rök från bränderna i västra USA har nu spridits många tusen kilometer och finns över norra Europa. Det framgår av data från det Europeiska satellitprogrammet Copernicus. Mätningarna visar att bränderna är betydligt mer intensiva än genomsnittet för perioden 2003–2019.
– Omfattningen och storleken på dessa bränder ligger på en mycket högre nivå än under något år sedan studierna inleddes 2003, säger Mark Parrington, forskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams).
Först över New York
Tidigare rapporterade prognosföretaget Accuweather att de vädersystem som pressat ner röken över västra USA delvis har släppt och att jetströmmar har fört röken österut, så att den kunnat observeras över New York och hela den norra halvan av USA.
– Det ser ut som moln, men det är rök. Och den kommer ligga kvar till vädret ändrar sig igen, säger meteorologen Matt Benz till USA Today.
Röken ligger dock högt över de östra delarna, på mellan fyra och sex kilometers höjd, och är enligt vädermyndigheten NWS inte akut farlig.
Att så mycket rök förts österut betyder dock inte att faran är över i väst. I tisdags noterade fem av delstaten Oregons största städer sina hittills värsta siffror för luftföroreningar och i 70 mil långa Central Valley i Kaliforniens inland uppmanas invånarna att hålla sig inomhus.
Lämnat sina hem
Över 1,8 miljoner hektar mark har brunnit och minst 34 personer har omkommit. Enligt Röda korset har 220 000 människor tvingats lämna sina hem.
Vädret fortsatte visserligen på tisdagen att vara mer gynnsamt för brandbekämparna och sex större bränder har kunnat begränsas det senaste dygnet över hela västkusten.
Men flera stora bränder rasar ännu, inte minst i Kalifornien. Enligt The Los Angeles Times är fem av dem bland de 20 största delstaten drabbats av. En av bränderna, August Complex söder om San Francisco, är den värsta någonsin i hektar räknat.
Under måndagen kom larm om att observatoriet på Mount Wilson, norr om Los Angeles, var i fara. Elden kröp inom en halv kilometer från byggnaden men sent på tisdagen kunde faran blåsas över.