Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Norge tar emot 50 flyktingar från Moria efter branden

Så gott som hela lägret är förstört.

Efter den stora branden i flyktinglägret Moria på ön Lesbos säger nu Norge att de ska ta emot 50 personer, varav de flesta är barnfamiljer, rapporterar NRK. Sverige har inte kommit med ett motsvarande erbjudande.

Norge har tidigare sagt att de ska ta emot flyktingar från de grekiska öarna. Något EU länge har försökt få sina medlemsländer att göra – men få har faktiskt erbjudit sig sitt stöd. Efter den omfattande branden som totalförstörde flyktinglägret Moria på Lesbos säger nu Norges statsminister att de ska ta emot 50 personer. Fler än så är inte aktuellt.

– Vi har beslutat att vi ska hämta 50 personer från Moria-lägret, främst barnfamiljer, och behandla deras asylansökningar, säger Erna Solberg till NRK. 

EU har tryckt på för att flera EU-länder ska ta emot flyktingar från de grekiska öarna under hela året, efter att ankomsterna i fjol ökade och lägren blev ännu mer trångbodda än tidigare. 1600 ensamma flyktingbarn har till exempel blivit lovade nya hem. Norge har tidigare sagt att de ska ta emot människor från Grekland – men först efter att 8-10 andra EU-länder har gjort så. Idag har sju länder gjort det. Men bilderna från branden fick Norge att ändra sig. Processen med mottagandet börjar nu.

– Det bestämde vi i morse efter att ha sett bilderna, sa Solberg under onsdagen.

Den grekiska regeringen har utlyst ett fyra veckor långt nödläge med anledning av branden. En andra, och mindre, brand bröt också ut under onsdagskvällen. Exakt vad som ska hända med de hemlösa flyktingarna är ännu inte säkert. Attacker från högerextremister har förekommit när de försökt ta sig till öns huvudort Mytilini. Många har ingenstans att ta vägen och sover längs med vägarna, rapporterar den grekiska tidningen Ekathimerini. 

– Vårt hem brann, mina skor brann, vi har ingen mat, inget vatten, säger en 8-årig flicka från Kongo till tidningen.

Sverige har ännu inte kommit med ett liknande erbjudande som Norge. Sverige har också konsekvent vägrat ta emot ensamma flyktingbarn från Grekland, enligt den överenskommelse EU-kommissionen gjort med andra länder.

Runt om i EU har aktivister protesterat efter branden, som man menar att EU bär ansvar för genom sin inhumana migrationspolitik. Förhållandena i Moria var fruktansvärda – en tragedi var oundviklig.

Nära 13 000 människor levde i Moria – men egentligen finns plats för knappt 3000. I Frankfurt demonstrerade aktivister under onsdagskvällen mot vad de menar är EU:s omänskliga migrationspolitik, vilken anses vara orsaken till branden i Moria. Foto: Boris Roessler/AP/TT

Ensamma barn flyttas till fastlandet

FN:s migrationsorganisation IOM skriver i ett pressmeddelande att EU-kommissionen finansierar att 400 ensamkommande barn ska flyttas från Lesbos till grekiska fastlandet. Det är så gott som alla ensamkommande barn som enligt IOM levt i Moria. Enligt organisationen är 80 procent av Moria förstört. Den exakta anledningen till att branden startat är ännu okänd men en utredning om mordbrand har påbörjats. Upplopp till följd av covid-19-tester och isolering av 35 personer som testat positivt har uppgetts som en möjlig orsak.

– Vi välkomnar EU-kommissionens beslut att finansiera den viktiga förflyttningen av 400 ensamkommande barn från ön och är fortsatt engagerade i att ytterligare hjälpa till att flytta människor från öarna och omplacera utsatta barn och familjer till andra EU-medlemsstater. Solidaritet med Grekland och Lesbos befolkning behövs mer än någonsin just nu, säger António Vitorino, IOM:s chef. 

Något som också kan vara viktigt att bära med sig när det brinner i flyktingläger är att många människor blir av med viktiga dokument, identitetshandlingar och annat som kan vara avgörande i en asylprocess. Detta utöver att andra ägodelar, något många inte har i överflöd, går om intet. De blir också hemlösa på nytt efter att ha flytt krig, fattigdom, naturkatastrofer eller förföljelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV