Tiotusentals människor saknar tillgång till humanitärt bistånd i Mocambique på grund av att extremistiska jihadister håller nordliga delar av det östafrikanska landet i sitt grepp. Den humanitära situationen är nu så allvarlig att den kan leda till en hungerskris, varnar FN:s livsmedelsprogram (WFP).
Det extremistiska våldet i norra Moçambique har pågått sedan 2017, över 1 500 människor har mist livet i oroligheterna och 250 000 människor befinner sig enligt tidigare bedömningar på flykt. FN:s livsmedelsprogram uppskattar att runt 180 000 av dem som flytt för närvarande har åtkomst till humanitärt stöd – men att de övriga 70 000 inte har tillgång till stödet.
Den väpnade grupp som satt skräck i området kallas al-Shabaab, men har såvitt känt inga kopplingar till det extremistiska nätverket med samma namn i Somalia.
Tidigare under sommaren tvingade gruppens våldsamma framryckning hjälporganisationerna internationella Röda Korset samt Läkare utan gränser (MSF) att upphöra med sin verksamhet i delar av norra Mocambique.