Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

FN: Stoppa smittspridningen med basinkomst till världens fattiga

Smitttspridningen av Covid-19 och andra virus kan inte stoppas så länge fattiga tvingas ut och jobba för att överleva. Därför föreslår FN nu basinkomst. På bilden: Gettrueth Ambio, Jane Mbone, och Hamida Bashir, får håret stylat i samma form som nya coronaviruset, på salong Mama Brayo Beauty Salon i Kiberas slum slum i Nairobi, Kenya. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Coronavirusets spridning kan inte begränsas så länge människor tvingas  gå ut och arbeta för sin överlevnad. Den slutsatsen dras i en FN-rapport och världssamfundet rekommenderar nu att en tillfällig basinkomst betalas ut till 40 procent av jordens befolkning.

Nedstängning, uppmaning till hemarbete, social distansering. Strategier som dessa i kampen mot coronaviruset har varit möjliga att genomföra i länder där befolkningen har en relativt hög levnadsstandard och samhället tillhandahåller mer eller mindre effektiva skyddsnät. För en stor del av jordens befolkning står dock valet mellan att isolera sig för att undvika smitta, eller att gå och arbeta för att få mat på bordet. Många ser ingen annan råd än att välja det senare alternativet, och detta faktum gör att spridningen av viruset helt enkelt inte kan hindras. Det konstateras i en studie från FN:s utvecklingsprogram (UNDP), där lösningen som rekommenderas är att en basinkomst betalas ut till människor som lever i eller på gränsen till fattigdom så länge pandemin varar.

Rapporten Temporary basic income: protecting the poor and vulnerable in developing countries föreslår närmare bestämt att 132 låg- och medelinkomstländer garanterar en basinkomst för nära 3 miljarder människor, det vill säga ungefär 40 procent av jordens befolkning.

– Det här är inte en vädjan om allmosor, det är en inte en hjälpinsats från FN:s akutfond för de fattigaste nationerna, utan en propå till dessa länders regeringar att undersöka sina alternativ för att möta pandemin, säger Achim Steiner, administratör på UNDP, till Pledge Times.

Finansiering för basinkomst fullt möjlig

Situationen kräver nya typer av lösningar – så länge ett vaccin saknas kommer spridningen att fortsätta och i ett stort antal länder innebär isolering utebliven inkomst. En garanterad inkomst från staten är ett skäligt alternativ att överväga, menar Steiner.

Nivån på basinkomsten bestäms efter varje lands fattigdomsgräns, enligt förslaget från UNDP. Målet är att varje medborgare ska ha en inkomst över denna gräns, där ett snitt på 5, 50 dollar, knappt 50 kronor, om dagen har räknats fram för att kunna göra en kostnadskalkyl. Att betala ut denna summa till 2,78 miljarder människor skulle kosta 465 miljarder dollar per månad. För att finansiera åtgärden finns flera alternativ, enligt UNDP:s ekonom och chefsstrateg George Gray Molina.

En indisk daglönare. För många finns inte alternativet att isolera sig för att undvika smittspridning. Därför föreslår FN att en basinkomst betalas ut till dem som lever under eller nära fattigdomsgränsen. Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

– Vi föreslår inte ytterligare skatter eftersom det är en temporär insats som kommer att vara i sex, nio eller tolv månader. Utan vi pratar om att utnyttja befintliga resurser, säger han till Pledge Times.

Ett sätt är att de aktuella länderna får sina avbetalningar på statsskulden uppskjutna, vilket redan skett i många fall, men dispensen skulle kunna förlängas. Andra sätt handlar om att omdirigera investeringar eller subventioner.

Svårt nå människor utanför systemen

Det finns också administrativa utmaningar, då många människor till exempel saknar fast adress eller bankkonto eller på andra sätt inte finns registrerade i systemen. Det har experimenterats med lösningar i både fattiga och mer välbeställda länder under året, och enligt UNDP får man helt enkelt försöka lära från vad andra har testat och prova sig fram till egna metoder i varje land.
Vi går på outforskad mark, säger Achim Steiner till Pledge Times.

– Vi befinner oss i en exceptionell situation. Den kräver ett exceptionellt gensvar. Antalet infekterade och döda stiger exponentiellt. Hittills har vi inte gjort tillräckligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV