Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

”Låt skogen vara trygg på sommaren”

Låt djuren vara i fred i maj–augusti, föreslår Jaktkritikerna Västra Götaland.

Det måste vara självklart vid jakt att kunna se och kunna artbestämma ett uppdykande jaktbart djur före skott och att man bara skjuter om man har fri sikt och kort avstånd så det inte finns risk för skadskjutning.

Tyvärr verkar det som att ett ökat antal, i första hand unga, så kallade jägare bortser från ovanstående krav. De bidrar då till skadskjutningar och vådaskjutningar av både människor och djur.

Senaste tiden har det varit några uppseendeväckande händelser. En jägare i Emmabodatrakten sköt två shetlandsponnyer som han trodde var vildsvin. Under den nyligen påbörjade björnjakten skadsköt en jägare i Torsby-trakten, Värmland, en björn i käken.

I första fallet lades polisutredningen ner (enligt uppgift i Göteborgs-Posten) och han kommer att få behålla vapen med mera, trots att han kraftigt brutit mot elementära regler för jakt. Att inte ett så grovt jaktbrott bestraffas bidrar givetvis till att mindre nogräknade jägare vågar fortsätta skicka iväg skott på chans och därmed bidra till fortsatt omfattande skadskjutning. 

Vi i Jaktkritikerna Västra Götaland anser att de vilda djuren behöver vara fredade en viss del av året samt att bär- och svampplockare ska kunna känna sig trygga när de vistas ute i naturen. Därför anser vi att ett första steg mot minskad jakt kan vara att fyra månader (maj, juni, juli och augusti) bör bli helt jaktfria månader. Hoppas det blir fler som stöder ett sådant förslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV