Tio kommuner i Göteborgsområdet ska köpa in mat som närmar sig bäst före-datum för att minska matsvinnet.
I Sveriges skolor och förskolor slängs i genomsnitt 60–70 gram mat per matgäst och inom äldreomsorgen är siffran ännu högre. För att minska matsvinnet har Göteborgs stad och nio kringliggande kommuner nu börjat samarbeta med företaget Meal makers, som förmedlar varor från olika producenter som närmar sig bäst före-datum.
Utan att ändra menyerna köper de in större mängder av de varor som annars riskerar att få slängas, eftersom datummärkningen passerats.
– Det här är något som jag tror kommer starkt, säger upphandlingsledare Ann Sagvall till sajten Upphandling 24.
Under fjolåret har fem kök redan testat att handla varor genom förmedlingsföretaget. Exempel på varor som sålts är pannkakor, frusen mango och oliver.
De tio kommunerna har slutit avtal om den snart utgångna maten till och med oktober 2022. Förutom Göteborg gäller det Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund och Tjörn.