Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Okontrollerade bränder i Kalifornien

En brandman i Kalifornien kämpar mot elden.

Höga temperaturer och en fortsatt strid ström av blixtnedslag försvårar arbetet för brandmännen i Kalifornien. Delstaten bävar nu för ännu varmare väder under söndagen och redan täcker terrängbränderna enorma ytor.

Vädret skapar fler bränder och gör att de pågående eldhärdarna frodas. Och vädret ser inte ut att bli bättre, för det torra vädret med höga temperaturer ska fortsätta, skriver San Francisco Chronicle.

Nära 600 bränder härjar i delstaten, på totalt nära 405 000 hektar, vilket är tre gånger så mycket som en normal brandsäsong. Sex personer har omkommit i samband med bränderna och över 850 byggnader har förstörts medan tusentals hotas.

Inte kontrollerade

Omkring 119 000 människor har evakuerats och många av dem är på grund av coronapandemin rädda för att söka sig till myndigheternas anläggningar. I en del områden har turister uppmanats att resa hem för att frigöra boendeplatser.

De två största grupperna eldhärdar – som kallas LNU Lightning Complex och SCU Lightning Complex – omfattar nu en sammanlagd yta på drygt 275 000 hektar. De är de näst och tredje näst största bränderna i delstatens historia och bara 10 respektive 17 procent av dem är under kontroll.

Nära 14 000 brandmän har satts in mot bränderna, men det räcker inte, uppger Kaliforniens brandmyndigheter, som har begärt hjälp från andra delstater.

– De letar efter folk som kan hjälpa till, säger Jay Tracy, brandchef i Fresno, till nyhetsbyrån AFP.

En satellitbild visar den enorma grupp bränder som kallas SCU Lightning Complex. Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Utländsk hjälp

Cirka 200 flygplan och helikoptrar deltar också i släckningsarbetet genom vattenbombningar, något som Daniel Berlant – talesperson för Kaliforniens räddningstjänst – kallar ett ”avsevärt flygvapen”.

Dessutom har 200 personer från nationalgardet kallats in för att hjälpa till.
Förstärkningar har även skickats från Oregon, New Mexico och Texas. Guvernören Gavin Newsom har också begärt utländsk hjälp, från Kanada och Australien.

En lättnad kom dock under lördagen, när president Donald Trump utlyste nödläge, vilket gör att federala medel kan användas i brandbekämpningen och till hjälp åt dem som drabbats av elden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV