Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Malikupp får protestledares välsignelse

Soldater möttes av glada pojkar på gatorna i Bamako under onsdagen, dagen efter kuppen mot presidenten Ibrahim Boubacar Keïtas styre.

Koalitionen som legat bakom mycket av demonstrationerna i Mali uttrycker stöd för militärkuppen i landet, och vill delta i att ”utveckla en färdplan” för demokrati. Ett annat tecken på lugn är att den inflytelserike protestledaren Mahmoud Dicko säger att han inte längre ska arbeta politiskt.

Koalitionen M5-RFP förklarar enligt nyhetsbyrån AFP att juntan som tagit makten lovat att ”inleda en civil politisk övergång”, och att oppositionen gärna är med i det arbetet.

Talesmannen Choguel Maiga säger till medier att en jättelik manifestation ska hållas i huvudstaden Bamako på fredagen, för att ”fira det maliska folkets seger”.

Goita ledare

Imamen Dicko har via sina predikningar de senaste månaderna växt fram som en ledargestalt i motståndet mot den nu störtade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta.

Juntan träffade under onsdagen Dicko, och efter mötet sade en talesman för imamen att han lämnar politiken. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar det som ett tecken på att även han är nöjd med kuppmakarnas löften.

Officeraren Assimi Goita har presenterat sig som ledare för kuppen. Han har i fem år lett Malis specialstyrkor, men beskrivs nu som mäktigast i CNSP (ungefär ”nationalkommittén för folkets frigörelse”), den grupp som leder landet efter kuppen.

– Mali befinner sig i socioekonomisk kris. Det finns inte längre utrymme för misstag, säger han till medier i Bamako.

Rullar på

Omvärlden har fördömt kuppen, ett fördömande som natten till torsdagen upprepades av FN:s säkerhetsråd. Men efter de lugnande signalerna från Bamako verkar de internationella insatserna i Mali fortsätta som vanligt – styrkan Minusma i landet, där även Sverige deltar, är en av FN:s största.

Insatserna rullar på, sade Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, till säkerhetsrådet, rapporterar Reuters. Men han underströk att det nu är bråttom för Mali att återgå till lag och ordning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV