I augusti förra året kom proteströrelsen och militären överens om att dela på makten i Sudan. Nu på årsdagen har nya protester blossat upp i huvudstaden, enligt tv-kanalen Al-Jazeera.
Det var under måndagen som tusentals sudaneser samlades på gatorna i Khartum för att protestera mot regeringen. Demonstranterna anser att det politiska reformarbete som utlovades förra året går för sakta. Flera pekade på landets krisande ekonomi och krävde en plan för förändring.
Det hela bottnar i det maktdelningsavtal som slöts mellan proteströrelsen och militären den 17 augusti 2019. Parterna enades där om att dela på makten under en övergångsperiod på 39 månader innan demokratiska val ska hållas – ett första steg mot civilt styre i landet.
Innan maktdelningsavtalet slöts 2019, hade landet styrts av militären sedan den 11 april. Detta efter att den mångårige diktatorn Omar al-Bashir tvingats bort efter omfattande demonstrationer.
Enligt tv-kanalen Al-Jazeera ska måndagens demonstrationer ha utmynnat i våldsamheter när demonstranterna krävde att få träffa premiärminister Abdalla Hamdok. Säkerhetsstyrkor ska då ha skingrat massorna och skjutit stora mängder tårgas mot demonstranterna.
Den politiska aktivisten Mohammed Ogeil menar att regeringen, under förhandlingsarbetet kring maktdelningsavtalet, handlat egoistiskt och inte verkat för en fungerande lösning på lång sikt.
– De hade bråttom att sluta avtalet. De såg inte till landets bästa utan gick in i förhandlingarna helt efter eget intresse, säger han till Al-Jazeera.
Senare under måndagen gjorde premiärminister Abdalla Hamdok ett uttalande:
”Statsapparaten måste byggas om, arvet från den tidigare regimen måste nedmonteras, och statsförvaltningen måste moderniseras och utvecklas”.