Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

MR-organisationer: Egypten måste sluta åtala influencers för omoral

"Inga trakasserier".

I Egypten har flera kända Tiktok-profiler anklagats för ”oanständighet” och för att ”bryta mot familjevärderingar”. Även kvinnor som själva blivit utsatta för våldtäkt eller utpressning har blivit åtalade för att ”uppmuntra till omoral”. Nu kräver flera människorättsorganisationer att detta måste upphöra.

Sedan april i år har minst tio kvinnor i Egypten blivit arresterade för brott mot den så kallade cyberbrottslagen, en lag som kom till för två år sedan och som ska begränsa onlineinnehåll som ”underminerar allmänhetens moral” eller ”familjevärderingar”. Både Amnesty international och Human rights watch har tittat närmare på några av fallen och konstaterar att det bryter mot internationell lag och mänskliga rättigheter.

– I ett skrämmande fall gick en kvinnlig influencer ut live på nätet med blåmärken i ansiktet och bad staten att åtala de män som hon anklagade för att ha våldtagit henne. Hon arresterades tillsammans med sina påstådda angripare, och deras uttalanden användes för att anklaga henne för att ”uppmana till sedeslöshet” och ”brott mot familjeprinciper och värderingar”, säger Lynn Maalouf, Amnesty internationals tillförordnade regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– I stället för att kontrollera kvinnor online måste regeringen prioritera att utreda de omfattande fallen av sexuellt och könsbaserat våld mot kvinnor och flickor i Egypten och vidta verkliga åtgärder för att bekämpa diskriminering av kön i lag och praxis.

Flera liknande fall rapporteras. De handlar alla om influencers som är populära i landet och har hundratals till miljontals följare och som åtalas för att uppmuntra till ”sedeslöshet” eller ”brott mot familjevärderingar”. Detta är en ny repressiv taktik som används för att ”kontrollera cyberutrymmet genom att kontrollera kvinnors kroppar och uppförande och genom att undergräva deras förmåga att självständigt tjäna pengar”, skriver Amnesty.

Dömts till fängelse

Fyra av kvinnorna har dömt till mellan två och tre års fängelse och dryga böter, medan de sex andra väntar på rättegång, uppger Amnesty.

En av kvinnorna som dömts, Hanin Hossam, anklagades i domslutet för att ha fått ”popularitet på sociala medieplattformar och påverka unga flickor”. Hon står också inför separata anklagelser om att vara involverad i ”människohandel”, De enda bevisen för detta är ett uttalande som hon gjort om att kvinnor över 18 att lägga upp videor av sig själva på appen Likee och tjäna pengar baserat på antalet tittare. Amnesty har granskat videon och anser inte att det finns något bevis som kopplar henne till något brott.

En annan kvinna berättar i ett pressmeddelande om hur åklagaren bad henne att genomgå ett ”oskuldstest”, vilket hon nekade till. Oskuldstestning ”erkänns internationellt som en kränkning av mänskliga rättigheter och betraktas som en form av grym, omänsklig och förnedrande behandling, könsbaserat våld och diskriminering”, skriver Human rights watch.

Åtalen äger rum i en egyptisk Metoo-kontext där ett dussintals kända egyptiska kvinnor har talat ut på sociala medier om könsbaserad våld, övergrepp och våldtäkter, skriver Human rights watch. Lagarna i Egypten kring könsbaserat våld är i dag svaga och det är svårt att få till fällande domar mot de som åtalas. En FN-rapport visar att en tredjedel av alla kvinnor i landet beräknas uppleva fysiskt eller sexuellt våld från sin partner någon gång i livet.

"Kränker yttrandefriheten"

Det hela bör också ses i ljuset av att myndigheterna i Egypten för två år sedan började en ”kampanj mot artistisk frihet”, som bland annat Human rights watch rapporterat om. Flera kända artister blev då åtalade för oanständighet.

Både Amnesty och Human rights watch ser allvarligt på utvecklingen.

– Att gripa kvinnor och flickor på mycket vaga grunder helt enkelt för att de lägger upp videor och foton av sig själva på sociala mediesajter är diskriminerande och kränker direkt deras rätt till yttrandefrihet, säger Rothna Begum, senior kvinnorättsforskare på Human rights watch i ett pressmeddelande.

– De egyptiska myndigheterna måste omedelbart och ovillkorligt släppa alla kvinnliga Tiktok-influencers och lägga ner de upprörande anklagelserna mot dem. De bör också upphäva eller ändra alla lagar som begränsar kroppslig autonomi, rätten till integritet, yttrandefrihet och religionsfrihet i namnet ”moral” eller ”anständighet”, säger Amnestys Lynn Maalouf.

Hon fortsätter:

– Att kriminalisera kvinnor för att utöva dessa rättigheter strider inte bara internationell rätt, utan upprätthåller också en kultur av ojämlikhet och våld mot kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV