Under coronapandemin har det blivit farligare och svårare att vara på flykt. Globalt har 1200 dödsfall registrerats, men mörkertalet anses vara stort. Bara i Medelhavet uppskattas 800 människor ha drunknat i så kallade osynliga skeppsbrott – båtar som spårlöst försvinner.
Flyktingar och migranter världen över har påverkats av coronapandemin och de restriktioner i rörelsefrihet som den inneburit. Under de första sex månaderna 2020 har FN:s migrationsorganisation IOM kunnat bekräfta 1200 dödsfall kopplade till migration världen över.
Men mörkertalet i sådan här statistik anses alltid vara stort, och ännu större nu under pandemin. Mycket aktivitet har avstannat och det som annars skulle ha uppmärksammats passerar i högre grad obemärkt förbi.
Många migrantarbetare kan enligt IOM ha påverkats hårt av utegångsförbud, nedstängningar och stängda gränser. I gruppen kan det också finnas många som drabbats av covid-19, ibland med dödlig utgång, men utan att ha hamnat i statistiken.
– Bristen på fokus på migrationsrelaterade frågor (under pandemin) innebär att det verkliga antalet migrantdödsfall troligen är mycket högre. Det faktum att dessa siffror inte inkluderar dödsfall bland utländska arbetare på grund av covid-19 – som få länder för närvarande publicerar – gör det svårt att veta vilka effekter pandemin har för migranter, säger Frank Laczko, chef för IOM:s center för dataanalys, (Global migration data analysis center, GMDAC).
Svårare att fly
Under pandemin har många flyktingar och migranter trots allt fortsatt röra på sig. Det har dock blivit svårare och farligare, då hjälpen som funnits att få har varit begränsad. Under en period fanns det exempelvis inte ett enda fartyg som räddade liv på Medelhavet, och både Italien och Malta stängde sina hamnar med hänvisning till att de inte kunde anses säkra på grund av coronaviruset. Samtidigt avgick långt fler båtar från både Libyens och Tunisiens kust de första månaderna 2020 jämfört med samma period föregående år.
”Ett annat hinder för insamling av data är ’osynliga skeppsbrott’ – fartyg som rapporterats saknade på väg mot Europa utan att det kan hittas några hårda bevis för det”, skriver IOM i sin uppdatering.
Bara under 2020 befaras över 800 flyktingar ha drunknat i så kallade osynliga skeppsbrott, enligt IOM. Siffran 441, som kunnat bekräftas av IOM:s Missing migrants projects, är därmed bara en bråkdel av de totala dödsfallen.
Den 9 februari försvann en båt med över 90 människor ombord, och den 18 juli försvann en båt med 63 personer ombord på vägen mot Kanarieöarna. I juni hittades 26 kroppar längs den libyska kusten – utan att de kunde kopplas till någon specifik drunkningsolycka.
Märkbara effekter i Sverige
Här i Sverige har Migrationsverket reglerat ner prognosen för asylsökande under 2020 från 21 000 till 13 000, en siffra som är historiskt låg. Inte sedan 1999, strax efter Balkankrigens slut, har antalet skyddssökande som nått Sverige varit så lågt. Att bara 13 000 personer förväntas söka asyl i Sverige i år betyder inte att det finns färre flyktingar i världen – det har bara blivit svårare för dem att ta sig till en plats där de kan utnyttja sin rätt att ansöka om internationellt skydd.