Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Stor korruptionsskandal i Brasilien får politiker på fall

Brasiliens största byggbolag är indraget i en korruptionsskandal med ständigt nya avslöjanden. Muthärvan kan få både jätteföretaget att gå under och en lång rad politiker att falla. Två hundra parlamentsledamöter och regeringsföreträdare misstänks ha tagit emot mutor.

Byggjätten Odebrecht bedriver verksamhet inom en rad områden i ett stort antal länder. Men nu håller familjeföretaget på att falla samman på grund av korruptionshärvan som nystats upp kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Företagets tidigare chef Marcelo Odebrecht greps i juni 2015 och dömdes till 19 års fängelse för korruption. Senare ingick han tillsammans med företaget en uppgörelse med myndigheterna om att samarbeta med utredningen. Sammanlagt har nu 77 tidigare och nuvarande chefer för bolaget vittnat under ed, och avslöjandena har fått stor politisk betydelse i Brasilien och stora delar av Latinamerika.

I slutet av förra året hävdade amerikanska justitiedepartementet att Odebrecht betalat ut motsvarande drygt en miljard dollar i mutor till politiker och myndighetsföreträdare i tio länder i Latinamerika samt i två afrikanska länder. Över hälften av pengarna hade betalats ut i Brasilien.

USA bedriver en egen utredning mot bolaget, som kan leda till domar mot de dotterbolag till Odebrecht som är verksamma i landet, däribland det petrokemiska företaget Braskem, som finns listat på New York-börsen. Även Petrobras är under utredning i USA.

Avslöjandena kring Odebrecht kan komma att få enorma politiska konsekvenser i Brasilien, eftersom två hundra parlamentsledamöter och regeringsföreträdare misstänks ha tagit emot mutor.

Det har visat sig att bolaget hade en egen avdelning som var specialiserad på att bedriva korruption. Enligt amerikanska myndigheter har varje dollar som investerats i mutor gett tolv dollar i vunna kontrakt. Siffran är beräknad på fler än hundra projekt som företaget bedrivit i Latinamerika och i Angola och Moçambique.

Myndigheterna i Peru har efterlyst landets tidigare president Alejandro Toledo och anklagelser har även riktats mot Colombias president Juan Manuel Santos och Panamas motsvarighet Juan Carlos Varela. Dessa skandaler kan dock visa sig vara toppen av ett isberg. Ännu har inte innehållet i de vittnesmål som Odebrechts chefer lämnat offentliggjorts.

Nya uppgifter om mångmiljonbelopp av mutor kommer troligen att avslöjas den kommande tiden, vid sidan av de uppgifter som redan avslöjats av amerikanska myndigheter.

Odebrecht startades 1944 och var till en början ett rent byggföretag, men sedan dess har bolaget även gett sig in på en rad andra områden, allt i från sockerrörsbranschen till utveckling av militär teknik.

I början av 1970-talet fick Odebrecht uppdraget att bygga oljebolaget Petrobras huvudkontor i Rio de Janeiro, vilket var inledningen på den långa relationen mellan företagen. Det är en relation som nu har lett till att företagets rykte fått sig en rejäl törn.

Bolagets stora framgångar hängde bland annat samman med att man hade som strategi att ha goda relationer med samhällets toppar. Ett exempel är fallet Angola, där bolagets nuvarande ordförande Emilio Odebrecht haft som vana att varje år träffa landets president José Eduardo dos Santos i huvudstaden Luanda för att diskutera kommande projekt i landet.

Företagskonglomeratet är högst närvarande i Angola, där det driver ett shoppingcenter i Luanda, försörjer huvudstaden med vatten, utvecklar ett industriområde i stadens utkanter, bygger nya bostäder och har en viktig roll i landets sockerrörsindustri.

Även i en lång rad andra länder, däribland Kuba, Panama, Peru och Venezuela, driver det brasilianska bolaget många verksamheter.

Nu tyder dock det mesta på att företagets snabba expandering har nått sin ände. Företagets omsättning minskar och bolaget har inga möjligheter att beviljas nya lån, samtidigt som dess rykte har svärtats ned. Bolaget försöker nu samarbeta med myndigheterna i flera länder för att rädda verksamheten med förhoppningen att det ska kunna växa sig starkt igen.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV