Under årets första halvår dog 4 000 fler än snittet föregående fem år. Men sedan i början av juli hamnar antalet under snittet. ”Kan ha skett en tidsförskjutning.”
Sedan i början av juli har antalet avlidna minskat och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har nivån till och med hamnat under snittet.
Tidsförskjutning
– Det är en rimlig hypotes att det kan ha skett en tidsförskjutning – personer som under normala förhållanden skulle ha avlidit senare under året gjorde det tidigare som en följd av att de insjuknat i covid-19. I fjol hade vi dessutom ett lägre antal avlidna än normalt och det kan också ha påverkat när corona-boomen kom under våren, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker vid SCB, till Göteborgs-Posten.
Totalt har över 5 700 coronadödsfall registrerats i landet, i genomsnitt avlider 90 000 personer varje år. Under juli månad avled omkring 370 färre personer i Sverige jämfört med snittet 2015–2019.
"Inte förvånad om trenden håller i sig"
Enligt Johansson är det en tydlig trend som kan hålla i sig om en ny coronavåg undviks.
– Jag blir inte förvånad om trenden håller i sig och att dödstalen fortsätter att minska. Men det beror förstås på en rad olika faktorer – skulle det komma en ny våg av coronavirus under hösten är det förstås många som befinner sig i riskzonen, säger han.