Flera journalister har arresterats i Zimbabwe under året, senast i raden Hopewell Chin’ono, som anklagas för att konspirera mot regeringen. Chin’ono avslöjade nyligen en korruptionsskandal i landet.
Sedan i mars i år har tio journalister gripits i Zimbabwe. Senast i raden är Hopewell Chin’ono, en välkänd undersökande journalist och politisk aktivist, som arresterades i sitt hem den 21 juli. Han anklagas för konspiration mot regeringen och uppvigling av folket, efter att ha uppmuntrat till protester mot regeringen och president Emmerson Mnangagwa.
– Gripandet är en ytterst tråkig händelse, men tyvärr inte särskilt överraskande. Zimbabwe är det afrikanska land söder om Sahara som har infört de mest restriktiva och tuffa undantagslagarna under coronapandemin, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, till Dagens Media.
Flera gripanden i år
Efter att pandemin tog fart i mars har ett tiotal journalister gripits i Zimbabwe. På 2020 års pressfrihetsindex hamnar Zimbabwe på plats 126 av 180. Den tidigare presidenten Robert Mugabe införde lagar som bland annat går ut på att det är förbjudet att ”underminera presidentens auktoritet”, enligt Amnesty Press, och den efterträdande regeringen har liksom många andra länder utnyttjat pandemin för att införa hårda restriktioner.
Enligt Reportrar utan gränser är Zimbabwe det land i Afrika som i störst utsträckning har kränkt pressfriheten i samband med coronakrisen. Exempelvis arresterades fem journalister när de bevakade en av presidenten beordrad lockdown som trädde i kraft den 30 mars.
– Situationen för journalister i Zimbabwe är tuff, i närheten av hur det var under Robert Mugabes tid. De nya lagarna gör det möjligt att fängsla journalister i upp till tjugo år för spridning av så kallade ”falska nyheter”, säger Erik Halkjaer.
Korruption på hög nivå
Också oppositionsledaren Jacob Ngarivhume har gripits, på samma grunder som Chin’ono. Före frihetsberövande undersökte Hopewell Chin’ono anklagelser om korruption i samband med införskaffande av skyddsutrustning och medicin avseende Covid-19, och Ngarivhume har kritiserat regeringen för att inte ta itu med korruption och sviktande ekonomi.
– Gripandena av Hopewell Chin’ono and Jacob Ngarivhume är menade att skapa rädsla bland journalister, visselblåsare och aktivister som uppmärksammar frågor av allmänintresse i Zimbabwe, säger Deprose Muchena, Amnestys regionala chef för östra och södra Afrika, till CNN.
Chin’onos avslöjande om korruptionsskandalen ledde till att landets hälsominister greps och avskedades, efter att ha upprättat illegala kontrakt till ett värde av över en halv miljard kronor. Chin’onos avslöjande om korruptionsskandalen ledde till att landets hälsominister greps och avskedades, efter att ha upprättat illegala kontrakt till ett värde av över en halv miljard kronor.
– Hopewell Chin’ono var en av få journalister i landet som hade tillgång till korrekt information om korruption på hög nivå gällande utrustning kopplad till Covid-19. Nu vill regeringen låta Chin’ono betala priset säger Dewa Mavhinga från Human rights watch, till den amerikanska radiokanalen Wbur.
Hopewell Chin’onos fall har orsakat starka reaktioner världen över, både från människorättsorganisationer och nationer. Avslöjande av korruption är inget brott, twittrade USA:s ambassad i Zimbabwe, och Europeiska unionens delegation uttryckte sin oro och konstaterade att ”journalistik är inget brott utan en bärande pelare i varje demokrati och i kampen mot korruption”.