Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Kanada tampas med virus i religiösa kolonier

Hutteriterna lever i tätknutna kolonier, där en stor del av tillvaron kretsar kring gemenskap, något som kan ha förvärrat smittspridningen.

Den kanadensiska sjukvården har svårt att bekämpa de coronavirusutbrott som sker bland hutteriter, en religiös minoritet som bor i avskilda kolonier runtom i landet.

Tre provinser i västra Kanada har rapporterat hundratals nya coronafall i hutteritkolonier de senaste veckorna, vilket bidragit till en stigande kurva för landet som annars klarat sig relativt bra under pandemin.

Hutteriterna är en liten kristen rörelse vars utövare bor i tätknutna kolonier. De förkastar delar av det moderna samhället och lever som jordbrukare.

Samtidigt är kolonierna en viktig del i den kanadensiska matförsörjningen eftersom de driver jordbruk i industriell skala, som försörjer delar av Kanada med stora mängder säd, ägg, kött och grönsaker.

Livsstilen bidrar till smittspridning

Familjerna arbetar tillsammans på gemensamma jordbruk, äter sina måltider i gemensamma kök och går i kyrkan tillsammans varje kväll – aktiviteter som alla kan bidra till smittspridning.

– Utbrottet är mycket allvarligt, sade provinsen Saskatchewans försteminister Scott Moe till reportrar tidigare i veckan.

Antalet bekräftade fall i provinsens hutteritkolonier väntades då nå 400 under de kommande dagarna, och de närliggande provinserna Manitoba och Alberta hade liknande siffror i sina kolonier.

I stort har Kanada sett en ökning av antalet coronafall sedan butiker och offentliga platser öppnat igen. Huterriternas kolonier är inte helt slutna och flera fall tros ha kommit in till dem genom lokala och regionala resor.

Fallen i hutteritkolonierna visar hur komplicerat det kan bli att få bukt med viruset – i vissa kolonier undviker de boende att testa sig av rädsla för att jordbruken ska stängas ner, och i andra fall finns religiösa ledare som ignorerar hälsodepartementets riktlinjer.

"Riktigt tufft för dem"

– Det har funnits hutteritledare som inte har tagit det på allvar. Det har lett till en del av de här utbrotten, säger Mary-Ann Kirby, som skrivit memoarer om sin uppväxt i en hutteritkoloni i Manitoba.

Stigmatiseringen kring sjukdomen drabbar också kolonierna ekonomiskt, enligt Mary-Ann Kirby.

– Den här tiden på året är det bondens marknad, och hutteriternas stånd är ibland slutsålda innan marknaden ens öppnar. Men nu är det ingen som köper deras varor, och då är det riktigt, riktigt tufft för dem, säger hon.

"Covid-19 diskriminerar inte"

Många kolonier samarbetar nu med folkhälsomyndigheter för att begränsa spridningen. Inga jordbruk har än så länge stängt ner, men många kolonier har valt att isolera sig för att undvika ytterligare smittspridning.

”Det här viruset kan drabba vem som helst av oss”, säger Kanadas chefsläkare Therese Tam om coronautbrotten bland hutteriterna. Foto: Justin Tang/The Canadian Press/AP/TT

Flera kolonier har under pandemin infört krav på att bära mask, en del har också börjat inta måltider familjevis istället för gemensamt, och det finns också de som håller gudstjänster över högtalare.

– Covid-19 diskriminerar inte. Det här viruset kan drabba vem som helst av oss, säger Kanadas chefsläkare Therese Tam, angående utbrotten i hutteritkolonierna.

Fakta: Kanadas hutteriter

Hutteriterna är en protestantisk, anabaptistisk rörelse som har mycket gemensamt med amish-rörelsen i USA.
Riktningen har sina rötter i reformationen i Tyskland på 1500-talet, men lever framför allt kvar i Nordamerika i dag.
Majoriteten av världens hutteriter, 35 000 personer, bor i Kanada. Medlemmarna känns igen på sina utmärkande kläder.
Kvinnor bär långa förkläden och huvuddukar, medan män bär hatt och har mörka byxor som hålls upp med hängslen.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV