Borlänge kommun planerar att införa en ny drogpolicy för sina gymnasieskolor. De vill kunna välja ut hela klasser och testa dem för droger.
Frågan är inte ny. Är det lagligt att kräva drogtester av skolelever? I ett uppmärksammat beslut från 2010 sade Justitieombudsmannen att frivilliga drogtester med nödvändighet inte behöver bryta mot grundlagen. Beslutet handlade om ett specifikt fall. En gymnasieskola i Nässjö ville låta elever frivilligt ingå i den grupp som man slumpmässigt skulle välja ut vilka som skulle testas. Det är enligt JO alltså inte lagligt att tvinga en elev som inte själv går med på det att ta ett drogtest, men bland andra Skolinspektionen är kritiska också till frivilliga drogtestprogram.
– Inga drogtester kan genomföras i skolan utan att det finns ett fullt och reellt samtycke från eleven, och som huvudregel även från elevens vårdnadshavare om eleven inte är myndig. Ett samtycke kan vara svårt att fastställa och får avgöras från fall till fall, säger Ingegärd Hilborn från Skolinspektionen till Norstedts juridik.
Kritiken handlar om den beroendeställning som en elev befinner sig i till skolpersonal. Om någon elev inte vill delta är risken att hen misstänkliggörs. Det har också förekommit att skolor har hotat med att stänga av elever från praktik om de inte lämnar ett prov.
Frivilligheten kringgärdas
–Det känns som att gymnasieskolan kan vara en inkörsport för att börja använda droger och då vill vi vara med och försöka stoppa det så snart som möjligt, säger Lena Hjorth (S), ordförande för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Borlänge till P4 Dalarna.
Borlänge kommun vill införa ett system där de ska kunna välja ut gymnasieklasser slumpmässigt för tester, men säger att deltagandet ska vara frivilligt, samtidigt verkar frivilligheten ha en bortre gräns. Om en elev vid upprepade tillfällen vägrar låta testa sig vill kommunen kunna stänga av eleven.
– Någonstans så måste vi sätta ned fötterna och försöka att jobba emot ett missbruk som breder ut sig, säger Hjort till Sveriges Radio.
Liknande fall har tidigare lett till rättsliga konflikter. Ärenden i andra kommuner har överklagats ända upp till kammarrätten och senast i april 2020 bekräftade rätten i ett ärende gällande ett testprogram i Skellefteå var lagligt eftersom det var frivilligt. I ett annat beslut från samma månad menade Skolinspektionen att det inte räcker med ett generellt godkännande från vårdnadshavare eller myndiga elever, utan att skolan måste be om tillåtelse för varje provtillfälle. Om deras inställning håller rättsligt kommer det att försvåra slumpmässiga tester.