Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Rekordmånga miljöaktivister mördas

Nedhuggen skog i närheten av palmoljeplantage i Acehprovinsen i Indonesien.

Fler miljöaktivister än någonsin tidigare dödades i fjol, enligt den internationella miljö- och människorättsorganisationen Global Witness. ”I en tid då vi som mest behöver människor som skyddar planeten mot destruktiva, kolintensiva industrier, ser vi det högsta antalet mord på mark- och miljökämpar”, skriver organisationen i en rapport.

Runt om i världen angrips människor som försöker motarbeta exempelvis skogsskövling och gruvbrytning.

Förra året fick minst 212 människor sätta livet till för sin kamp för miljön – det blodigaste året hittills för de som befinner sig vid frontlinjen, skriver miljö- och människorättsorganisationen Global Witness i sin årliga rapport, som har sammanställt den här typen av dödsfall sedan 2012.

– Jordbruksföretag samt olje-, gas- och gruvdrift har genomgående varit de största drivkrafterna bakom attacker mot mark- och miljökämpar, säger Rachel Cox, talesperson för Global Witness.

Mörkertal

Troligtvis finns det dessutom ett mörkertal eftersom många dödsfall antingen inte rapporteras eller rapporteras felaktivt, framför allt i Afrika, enligt Global Witness.

Av de mord som organisationen har kunnat bekräfta tillhörde runt 40 procent av offren en ursprungsbefolkning och två tredjedelar av morden skedde i Latinamerika. Flest, 64 stycken, registrerades i Colombia.

Näst flest mord registrerades i Filippinerna, där 43 miste livet förra året. Därefter följer Brasilien, Mexiko, Honduras och Guatemala på listan.

I såväl Latinamerika, som i Asien och Afrika, försöker ursprungsbefolkningar skydda sina historiska marker och naturresurser från myndigheter och företag som vill exploatera områdena.

Killings in 2019.

Skogsvaktare sköts

Många av morden kan kopplas till protester mot olaglig gruvdrift – liksom mot jordbrukssektorn och protester mot bland annat skogsskövling, jordreformer och vattenanvändning.

I oktober knivhöggs till exempel två aktivister till döds i närheten av en palmoljeplantage i norra Sumatra i Indonesien. Men miljökämpar dödas även i Europa. I Rumänien sköts en skogsvaktare till döds för att ha försökt skydda en av Europas största urskogar mot organiserade kriminella gäng som avverkade träden för ekonomisk vinning.

Förutom att riskera att dödas utsätts även miljöaktivisterna för hot och trakasserier – och kvinnor är särskilt utsatta, enligt organisationen.
”Sexuellt våld används som en taktik för att tysta kvinnliga aktivister, och det mesta rapporteras inte”, står det i rapportern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV