Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Replik från SKB: ”Låt oss ta ansvar för kärnavfallet tillsammans”

Kärnavfall på väg till förvaring i Los Alamos i New Mexico, USA.

Den 23 juli skrev en grupp från FMKK i Sundsvall i Syre att koppar inte duger att slutförvara kärnavfall i. Här svarar SKB.

DEBATT Det finns drygt 7 000 ton använt kärnbränsle i Sverige som mellanlagras i väntan på en slutlig lösning – ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det är rimligt att de generationer som nyttjat den el som bränslet producerat också tar ansvar för avfallet och inte lägger det på kommande generationer. Vi har nu en metod, en lämplig plats och den djupa kunskap som krävs för att genomföra ett av vår tids viktigaste miljöskyddsprojekt – att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige. Låt oss tillsammans ta det ansvaret.

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har under 40 års tid forskat fram en säker lösning som håller det använda kärnbränslet åtskilt från människor och miljö i 100 000 år. Metoden bygger på tre barriärer som tillsammans innesluter bränslet – koppar, bentonitlera och det 1,9 miljarder år gamla urberget i Forsmark. Bränslet ska placeras i kopparkapslar 500 meter ner i berget och omges av bentonitlera som skyddar kapseln från rörelser i berget och hindrar vatten att nå fram. 

Vi har använt naturliga material som man kan följa hur det påverkats under miljoner och miljarder år på jorden. Koppar, lera och berg. Vi har även forskat på hur kommande istider kan påverka ett slutförvar, hur klimatförändringar kan förändra miljön och gjort säkerhetsanalyser som visar att vi med bred marginal klarar samhällets högt ställda krav.

Vår metod och forskning har löpande granskats av nationella och internationella experter. Kopparkapslarna har nyligen genomgått en särskild vetenskaplig granskning som visar att det är rätt materialval. Strålsäkerhetsmyndigheten anser nu att regeringen bör fatta beslut om att ge tillstånd för slutförvaret i Forsmark och tillhörande anläggningar.

Det är dags att ta det slutliga ansvaret för kärnbränslet i Sverige. Vår generation har möjlighet att göra det. Tillsammans kan vi ta hand om framtiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV