Israels parlament Knesset har antagit en kontroversiell lag som ger regeringen stora befogenheter att införa begränsningar för att bekämpa coronaviruset – utan att parlamentet får insyn i orsakerna till åtgärderna.
Oppositionen kallar lagen, som ska gälla i knappt ett år, drakonisk och farlig.
Den nya lagen – som kallas ”Stora coronalagen” – tillåter regeringen att införa alla restriktioner de anser vara nödvändiga för att bekämpa viruset om det anses föreligga en stor risk för vidare spridning, utan att låta parlamentet ta del av beslutsunderlaget under de första 24 timmarna.
Den tillåter även regeringen att införa hårda regler för demonstrationer, men kan inte förbjuda dessa.
Lagen är tillfällig, och ska gälla till den 30 juni nästa år.
Drakonisk och farlig
Oppositionen rasar mot lagen och att parlamentet gett regeringen så stor makt i frågan.
I demokratiska länder godkänner vi inte drakoniska och farliga lagar som den här, säger Nitzan Horowitz, ledare för vänsterpartiet Meretz.
Parlamentet har ett antal gånger kört över regeringens förslag om åtgärder. I måndags upphävdes ett regeringsbeslut om att begränsa antalet besökare på landets stränder och simbassänger. Och i tisdags stoppades ett påbud om att låta stänga restauranger och ett parlamentsutskott anklagade då regeringen för att införa för hårda restriktioner som saknar vetenskaplig grund.
Nya höga siffror
Regeringen har under sommaren kritiserats hårt för sin hantering av pandemin och flera demonstrationer har hållits i bland annat Jerusalem.
Efter att inledningsvis ha lyckats begränsa coronavirusets spridning hävdes många restriktioner i landet i slutet av april, men de senaste veckorna har antalet smittade stigit i höjden och stundtals legat på över 1 000 per dag.
Sammanlagt har hittills över 53 000 personer konstaterats smittade i landet, fler än 400 människor har avlidit i smittan.