Flickor kommer oftare undan åtal än pojkar, visar en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå. ”Vi har sett det här fenomenet tidigare, att det finns en könsskillnad i lagföringen”, säger Victor Ståhl, statistiker och utredare på Brå.
I en tidigare analys kom Brå fram till att män oftare döms till fängelse än kvinnor i tingsrätten. Könsskillnaderna fanns kvar även när man tog hänsyn till andra förhållanden som kunde påverka valet av påföljd.
I den här genomgången, som baseras på statistik från Brås misstankeregister, undersöktes hur åklagarna lever upp till likabehandlingsprincipen – att lika fall ska behandlas lika – när det gäller brottsmisstankar mot ungdomar i åldern 15–17 år, där åklagarens handläggning har avslutats med ett beslut om lagföring. Det vill säga har fattat ett beslut om att väcka åtal, har utfärdat ett strafföreläggande eller meddelat åtalsunderlåtelse.
Olika brottstyper
Totalt har 101 660 lagföringsbeslut mellan 2013 och 2018 analyserats. Resultatet visar att det finns en könsskillnad i besluten. 56 procent av lagföringarna när det gäller flickor ledde till att de inte åtalades, medan det bara gällde 29 procent av pojkars lagföringar.
– Ett huvudresultat är att pojkar och flickor misstänks för olika typer av brott. Flickor begår ofta stöld i butik, vardagligt kallat snatteri. Det är en brottstyp som även ofta pojkar får åtalsunderlåtelse för, säger Victor Ståhl.
Han säger att det står för hälften av den konstaterade könsskillnaden.
– Vi tittade även på andra möjliga förklaringar, men hittade inga tydliga tecken på att exempelvis tidigare lagföring eller ålder skulle förklara skillnaden mellan könen.
Stereotypa föreställningar
En förklaring kan vara att stereotypa föreställningar om kön spelar in.
– I vissa andra studier har man sett tecken på stereotypa föreställningar av kön bland åklagare och andra inom rättsväsendet, men vi ska vara lite försiktiga när vi tolkar resultaten, eftersom det kan finns förhållanden som erkännandegrad och omständigheter kring brotten som kan spela in, säger Victor Ståhl.
TT: Är det allvarligt om det finns stereotypa föreställningar om kön bland åklagarna?
– Ja, om det visar sig vara så är det allvarligt. Flickor och pojkar ska behandlas lika. Men det finns saker som vi inte har kontrollerat i den här studien, där mer forskning skulle behövas för att reda ut detta.