Under coronapandemin har arbetet med att ta emot kvotflyktingar via FN stoppats. Men nu ska det sakta återupptas och skyddsbehövande kommer börja överföras till Sverige igen.
Kvotflyktingar som identifierats av FN sitter ofta fast i länder och på platser i Afrika och Mellanöstern efter att ha flytt från sina hemländer. Det rör sig om individer som FN:s flyktingorgan UNHCR valt ut och som de anser vara i behov av internationellt skydd. Sverige ska i år ta emot 5000 kvotflyktingar via FN – men innan coronapandemin och inställd flygtrafik hann bara 1300 flyktingar överföras till Sverige.
Men nu säger Migrationsverket att arbetet med att transportera kvotflyktingar till Sverige ska återupptas i den mån det är möjligt. För den skyddsbehövande personen betyder det att ett nytt liv kan börja – ofta efter flera års väntan och svårigheter.
– Migrationsverket har beslutat att försiktigt återuppta det arbete som vi ställde in tidigare i våras. I begränsad uppstart kommer ett antal kvotflyktingar att börja överföras till Sverige, säger Oskar Ekblad, chef med ansvar för den svenska flyktingkvoten på Migrationsverket, till Ekot.
Många av de som Sverige i år ska ta emot kommer från flyktingläger i Mellanöstern. Det kan bland annat röra sig om syrier som fastnat i Egypten under kriget i hemlandet.