Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Luftföroreningar kan påverka coronavirusets effekter

Milano är ett av de mest förorenade områdena i Europa och stänger emellanåt av trafiken för de mest förorenande fordona.

Luftföroreningar har i flera studier visats ha en koppling till coronapandemin. Exakt hur är ännu inte fastställt, men det kan handla om flera faktorer, som en högre risk för allvarlig sjukdom och en ökad risk för spridning.

Området i norra Italien som drabbades hårt av coronavirusets utbrott är också ett av de mest förorenade områdena i Europa. Wuhan i Kina är också ett område med höga halter av luftföroreningar. Kopplingarna mellan förorenade områden och coronavirusets verkningar har gjort att många forskare börjat studera sambanden.

Precis som många forskare skyndat på sina studier kring olika medicinska effekter, så har detsamma gjorts med luftföroreningars påverkan på virusets effekter.  Många studier behöver fortfarande kontrolläsas av oberoende forskarkollegor, men resultaten pekar ändå i riktningen att det är något med luftföroreningar som gör coronavirusets effekt mer märkbar.

Tidningen The Guardian har gått igenom en rad olika rapporter och skriver att  bland annat en studie från Harvard university visar att högre luftföroreningar är länkade till högre dödssiffror i Covid19 runtom i USA. Liknande studier har gjorts även för Europa.

Att sådana samband upptäcks är kanske inte så underligt, då forskningen sedan länge visat att luftföroreningar ökar risken för olika hjärt- lungsjukdomar. Och risken för att bli allvarligt sjuk i Covid19 ökar om du sedan tidigare har någon underliggande sjukdom.

Andra studier från Kina visar att städer med måttligt högre halter av kvävedioxid i luften har haft drygt 20 procent fler fall av Covid19 och att det även går att se kopplingar mellan luftföroreningar och dödstal och spridning av viruset.

Om och hur viruset skulle kunna spridas mer i förorenade miljöer är inte fastlagt. Men i Italien och Kina har forskare kunnat hitta små mängder av coronavirus på fina partiklar i luftprover, men det är fortfarande osäkert om dessa små mängder skulle vara tillräckliga och livskraftiga nog för att smitta.

Tidigare i vår visade en studie vid universiteten i Bologna, Bari och Trieste på ett statistiskt samband mellan dagar med höga halter av partiklar i luften och antalet smittade av coronaviruset i norra Italien. Vad detta samband skulle kunna bero på är dock inte utrett.

En studie från Nederländerna sticker ut från många andra, då den undersökt landsbygden i söder, där intensiv boskapsuppfödning gör att luften är den mest förorenade i landet. Detta gör att man kan utesluta vissa påverkande faktorer som storstäder för med sig, som till exempel hög befolkningstäthet. Forskarna betonar att de inte har kunnat bevisa ett orsakssamband, men medförfattaren Matthew Cole säger till The Guardian att ”det som slog mig var att detta verkligen var ett starkt samband”.

Han och hans kollegor sammanfattar studien genom att skriva ”Med hjälp av detaljerade data hittar vi övertygande bevis på ett positivt samband mellan luftföroreningar, och särskilt koncentrationer av [fina partiklar], och Covid-19 fall, sjukhusinläggningar och dödsfall. Detta förhållande kvarstår även efter att ha kontrollerat för ett brett spektrum av förklarande faktorer. ”

Mer forskning från fler länder behövs för att bättre kunna förstå sambanden mellan luftföroreningar och coronavirusets effekter. Professor Mark Goldberg på McGill University i Kanada varnar för att dra alltför stora växlar på sambanden. Han säger till The Guardian att det kan ta uppmärksamhet från andra faktorer som socio-ekonomiska skillnader och underliggande hälsoproblem, något som ofta korrelerar med luftföroreningarna. ”Jag ser det i Montreal: de fattigaste områdena med ett stort antal människor som lever tillsammans, med låga inkomster och som arbetar flera jobb drabbades hårdast.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV